26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tříkrálová sbírka atakuje loňský rekord

1. 2. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/5 Tříkrálová sbírka atakuje loňský rekord, 1.2.2012, Autor: Jiří Prinz

K rekordní částce 72,7 milionu korun z loňského roku se blíží výnos letošního 12. ročníku Tříkrálové sbírky. Navzdory ekonomické krizi tak česká veřejnost projevila štědrost.

„Již bylo rozpečetěno 90 % všech pokladniček a výnos sbírky překročil částku 72 milionů korun, což zakládá naši naději, že by loňský výtěžek 72,7 milionu korun mohl být překonán,“ uvedl v době uzávěrky KT Jan Oulík z tiskového oddělení Charity ČR. Podle jeho slov patří k příjemným zjištěním letošního ročníku Tříkrálové sbírky skutečnost, že se na jejím výnosu nijak neprojevují stávající ekonomické problémy země. To může být podle ředitele olomoucké arcidiecézní charity Václava Keprta způsobeno i tím, že se lidé v „horších časech“ dokáží více solidarizovat s potřebnými. „Hospodářská recese a krize jsou slova, která slýcháme stokrát za den ze všech sdělovacích prostředků. Přesto jsou lidé ochotní rozdělit se a pamatovat na druhé. Snad je to tím, že jsou v takové situaci citlivější a vnímavější, ale možná i tím, že za deset let už tato sbírka pomohla desítkám tisíců lidí, a veřejnost jí proto věří,“ uvedl ředitel olomoucké charity, jejíž koledníci se postarali takřka o třetinu všech letos vybraných peněz: v kasičkách tu napočítali rekordních více než 21 milionů korun.
Podobný názor jako Václav Keprt má i teolog Mons. Aleš Opatrný. Ani on se nedomnívá, že by zhoršená ekonomická situace měla lidem překážet v dobročinnosti. „Štědrost spočívá v dělení se a v uznání toho, že někteří lidé jsou potřebnější než já. Potřební lidé přitom s námi zůstávají i v době krize. Proto je dobře, že na to lidé reagují,“ řekl Aleš Opatrný.

Peníze ze sbírky slouží už nyní
Ačkoli v době uzávěrky KT nebyly konečné výsledky Tříkrálové sbírky ještě známy, část finančních prostředků, které se touto cestou podařilo získat, už začala sloužit potřebným. V důsledku opožděného vyplácení sociálních dávek, k němuž v minulých dnech došlo na řadě míst ČR v souvislosti s převodem agendy z obecních úřadů na Úřady práce, se totiž řada klientů charitních služeb dostala do finanční tísně.  „Nastalou situaci s opožděným vyplácením dávek pomáháme uživatelům našich služeb překlenout i díky darům z Tříkrálové sbírky,“ sdělil ředitel Charity ČR Oldřich Haičman a Jan Oulík jeho slova doplnil: „Charita Česká republika jako největší nestátní poskytovatel sociálních služeb pomáhá zhruba 80 tisícům klientů z řad seniorů, matek s dětmi, lidí bez přístřeší, drogově závislých či zdravotně postižených, pro něž jsou sociální dávky obvykle jediným zdrojem příjmu. Při jejich výpadku pak tito lidé nemají ani na základní potřeby.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou