26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tři dětské otázky pro Františka

6. 6. 2017

|
Tisk
|

Několik tisíc dětí z prvních i druhých stupňů základních škol zaplnilo v pátek 2. června aulu Pavla VI. ve Vatikánu. Všechny byly členy mládežnických spolků tzv. rytířské formace hnutí Comunione e Liberazione.

Vydání: 2017/23 Na Lidice vzpomínali ve Vatikánu, 6.6.2017, Autor: Lukáš Nosek



Děti měly pro papeže připravené tři dotazy. První otázku položila Marta, dívka z osmé třídy základní školy. Františkovi se svěřila se svými obavami ze změny školy, protože odchází studovat na lyceum a bojí se ztráty svých současných kamarádů. Papež jí odpověděl, že „život je neustálé ,dobrý den‘ a ,na shledanou‘. Častokrát se loučíme nakrátko, ale jindy na celé roky nebo napořád. Setkáváním a loučením ale rosteme – pokud se nenaučíš dobře rozloučit, nikdy se nenaučíš setkávat s novými lidmi. Je pravda, že tví noví spolužáci nebudou stejní, ale ty se s nimi musíš potkat. My všichni se musíme naučit této cestě: zanechat něčeho a setkat se s něčím novým,“ vysvětlil dívce František. A pokračoval, že je třeba opustit své zdi, abychom viděli celý horizont, protože život je výzva k setkání se stále novým.
Další dívka, Giulia, se zeptala, co konkrétního mohou mladí lidé učinit, aby změnili dnešní svět. Papež zapojil celý sál, když se zeptal: „Je možné změnit svět? Odpovězte mi všichni: Je to možné?“ Sál jednohlasně odpověděl: „Ano!“ František pokračoval: „Je snadné změnit svět?“ „Ne!“ zaznělo ze sálu. „Je tedy obtížné změnit svět?“ ptal se dál papež.
Otevřená srdce
A když mu tisíce dětí odpovědělo kladně, dodal, že pokud je to obtížné pro politiky či intelektuály, oč obtížnější to musí být pro děti. „Ovšem změnit svět můžeme všichni, začněme od věcí kolem nás,“ dodal papež a dal příklad: „Pokud máš dva bonbony a přijde kamarád, co uděláš? Většina si řekne: Jeden dám jemu a jeden sobě. Někteří to neřeknou, ale přemýšlí: Schovám si je do tašky a sním je potom, až odejde. První přístup je pozitivní, jeden pro tebe, druhý pro mě. Druhý přístup je sobecký, negativní: vše pro mě.“ Papež pokračoval dalším příkladem, že svět nezměním zaťatou pěstí, ale otevřenou dlaní. „Otevřená dlaň je symbol otevřeného srdce. I vy můžete začít svým otevřeným srdcem měnit svět. Ten se změní nasloucháním druhým, přijetím jiných, sdílením. A vy to můžete dělat také tak. Pokud máš kamaráda, který ti je nesympatický, můžeš jít a pomlouvat ho, že je takový a takový. Ovšem můžeš to také nechat být a neříci nic.“ A František dodal, že měnit svět lze každodenními maličkostmi – velkorysostí a kamarádstvím. „Co nás naučil Ježíš? Modlete se za všechny, za přátele i nepřátele, za ty, kdo vám působí utrpení.“
S poslední otázkou vystoupil chlapec Tanio, původem z Bulharska, sirotek, kterého v pěti letech adoptovala italská rodina. Po čase mu však adoptivní rodiče mu zemřeli. Tanio se papeže zeptal, jak je možné věřit v Boží lásku, když nás opouštějí nejbližší lidé. „Neexistují slova, která by to vysvětlila. Možná jednou najdeš vysvětlení – třeba v lásce lidí, kteří tě mají rádi a podporují tě. Řeknu ti upřímně, že si v modlitbě také kladu otázku: Proč děti trpí? Většinou poté, co navštívím nějakou dětskou nemocnici. Vždycky odtud odcházím se zarmouceným srdcem – a Pán mi neodpovídá. Proto jen hledím na kříž. Když Bůh dopustil, aby jeho Syn za nás trpěl, musí tu být něco, co tomu dává smysl. Tento smysl ti ale, drahý Tanio, nemohu vysvětlit. Pochopíš jej sám až později – v tomto anebo v jiném životě.“ Bolest této poslední otázky nakonec děti s papežem svěřili nebeské Matce, Panně Marii.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou