26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Trapisté otevřeli Dům pro hosty

15. 7. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/29 110 let od narození kardinála Tomáška, 15.7.2009, Autor: Jiří Macháně

Zakladatelské dílo trapistů z francouzského Sept Fons v českém Novém Dvoře nedaleko Toužimi na konci června vyvrcholilo. Mniši díky štědrosti dárců dokončili desetiletou fundaci kláštera rekonstrukcí a dostavbou Domu pro hosty. Příchozím poutníkům se stane domovem – podobně jako Svaté rodině v Betlémě – ovčinec, v Novém Dvoře ovšem bývalý.

„Na začátku jsem vás vítal s nadšením. Ještě než přijdou misionáři je pro tuto zemi zapotřebí těch, kteří se budou modlit,“ uvedl při žehnání plzeňský biskup František Radkovský. A misionáři podle jeho slov do kraje v brzké době skutečně dorazí. „Je třeba jak vašeho mlčenlivého svědectví i jejich výmluvného hlásání Krista,“ připomněl mnichům biskup Radkovský. Slíbil také, že bude usilovat o to, aby řeholníci přijali na pravidelné exercicie české a moravské biskupy. „To abyste nám kázali svým životem,“ řekl plzeňský biskup. „Hodně práce a štědrosti bylo zapotřebí, aby mohl být tento dům vybudován,“ děkoval při žehnání nových prostor všem, kdo ke stavbě přispěli, převor komunity bratr Samuel. Příchozí do Domu pro hosty vstoupí nejprve do prostorné místnosti pro návštěvníky, kde naleznou výstavu fotografií a budou mít možnost shlédnout krátký film o životě mnichů. Mají tu připravené i knihy, pár klášterních produktů, různé drobné náboženské předměty a informace o možnosti zúčastnit se bohoslužeb. Zbývající část přízemí zaujímá kuchyň, jídelny a hovorny, kde se bratři setkávají se svými rodinami. „Náš dům pro hosty bude určen těm, kteří chtějí pobýt několik dní v klášteře, aby v něm nalezli ticho, možnost se modlit nebo znovu popadnout dech,“ vysvětluje bratr Samuel. Mniši by neměli vést přímý apoštolát ani vůči hostům, nabízejí však těm, kteří si přejí pobýt zde několik dní, aby se s nimi podělili o život, který sami vedou po celý rok. Spolu s komunitou se hosté mohou účastnit bohoslužeb v kostele a budou-li chtít, mohou i manuálně pracovat a setkat se s nějakým mnichem. „Bratr hostitel hosty požádá, aby se podíleli na mytí nádobí, úklidu svých pokojů a jídelen. Nebudeme moci přijímat ty, kteří by rádi strávili v této krajině dovolenou. Nicméně i oni u nás naleznou vlídné přivítání a my jim pomůžeme zajistit ubytování v blízkém okolí,“ vysvětluje bratr Samuel. Při slavnosti bratr Samuel všem hostům také prozradil, s jakou „vstřícností“ se mniši setkali u památkářů, kteří jim v závěru rekonstrukce zatížili rozpočet pokutou šedesáti tisíc kvůli tomu, že u objektu, který byl po čtyřicetileté „péči“ státu odsouzen k zániku, nedodrželi rozměr oken dle projektu.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou