26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svobodné volby v Iráku

8. 2. 2005

|
Tisk
|

Po letech Saddámova režimu, válce, embargu a obsazení země zahraničními vojsky se nyní během několika dnů změní tvář Iráku. V neděli 30. ledna tam totiž proběhly první svobodné volby po padesáti letech. Představitelé zemí, které vedly invazi do Iráku, americký prezident George Bush a britský premiér Tony Blair, tyto volby považují za velký úspěch a doufají, že nastolení demokracie v Iráku oslabí terorismus po celém světě.

Vydání: 2005/7 Usmíření s církví, 8.2.2005, Autor: Kateřina Beščecová

Za velmi přísných opatření a za přítomnosti zahraničních sil vedených Američany voliči rozhodovali o 275 členech zákonodárného sboru a o místních zastupitelích ve všech iráckých provinciích. Prozatímní administrativa, která z voleb vzejde, jmenuje prezidenta a navrhne novou iráckou ústavu. O té pak budou občané hlasovat v referendu.

Navzdory výhrůžkám a útokům ze strany teroristů přišlo k volbám zhruba šedesát procent registrovaných voličů, což je asi osm milionů lidí. Mnoho z nich přišlo z velké dálky, často pěšky. Někteří o berlích, nebo dokonce na invalidním vozíku. „Hlasování ukázalo vůli iráckého národa. Ti, kdo touží po dobru pro naši zemi, šli k volbám,“ uvedl pro agenturu AsiaNews chaldejský patriarcha Bagdádu, Emmanuel Delly.

Iráčtí biskupové se shodují, že věřící lidé byli překvapeni efektivní organizací voleb. „Sice nejsou tak dokonalé, jak jsme zvyklí v jiných zemích, ale je třeba si uvědomit, že situace je nejistá,“ řekl apoštolský nuncius v Bagdádu, Fernando Filoni. „Představitelé státu vyjádřili přání, aby šli k volbám lidé ze všech společenských vrstev. Pokud jde o podíl křesťanů, musíme mít na mysli, že jsou jen menšinou. Tvoří jen asi tři až čtyři procenta obyvatel, takže nemohou vytvořit politickou stranu nebo prosazovat vlastní politickou linii. Ale v rámci větších a stabilnějších stran mohou přispět k pokoji a rozvoji své vlasti, usilovat o svobodu a obnovu země,“ dodal.

Mons. Šlimon Wardúní, pomocný biskup z Bagdádu, řekl, že sám šel volit společně s představiteli jiných náboženství. „Lidé viděli, že se od voleb vracíme klidní, a tak šli také. Jedině ustavení demokracie dokáže zastavit terorismus a přinese zemi stabilitu,“ řekl.

Louis Sako, arcibiskup z Kirkúku, v rozhovoru pro agenturu AsiaNews řekl, že volby pro Iráčany znamenají něco neuvěřitelného a nového. Sám křesťanům připomínal, že volební účast je občanskou i náboženskou povinností. „Iráčané mají - každý podle svého přání - možnost určit, kdo stane v jejich čele. Něco takového země za posledních padesát let nepoznala. Během nepokojů a následné pětatřicet let trvající diktatury neměl nikdo právo vyjádřit svůj názor. Teď je najednou všechno možné. Pokud se spolu nyní budou osoby a politické strany hádat, pak proto, že máme svobodu.“ Arcibiskup v této souvislosti varoval, že irácký národ nikdy neměl možnost se naučit mírovému spolužití, a za jeden z problémů označil malou schopnost soužití různých etnických a náboženských skupin. „Po pádu diktátorského režimu nastupujeme nelehkou cestu. Je třeba, aby se Iráčané naučili civilizovanému dialogu a zodpovědnému užívání svobody. Pokud nebude využívána zodpovědně, mohou nastat problémy,“ varoval.

Americká vláda zdůraznila, že ačkoli byly volby úspěšné, bude třeba ještě ujít velký kus cesty, než předají bezpečnostní správu země iráckým silám. „Armáda v zemi musí být nejprve řádně vycvičena. Teprve potom stáhneme z Iráku americké jednotky,“ řekl mluvčí Bílého domu. Diplomaté se nyní snaží přesvědčit irácké sunnity, kteří většinou odmítli jít volit, aby s nově zvolenými orgány úzce spolupracovali.

Na otázku, jestli mohou i západní křesťané Iráku v této situaci nějak pomoci, arcibiskup Louis Sako odpověděl, že modlitbou. „Bůh může změnit tvrdá lidská srdce,“ dodal.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou