26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svěcení a primice novokněží 2016

14. 6. 2016

|
Tisk
|

Dvaadvacet jáhnů letos přijme kněžské svěcení. Většina z nich na konci června. Se všemi letošními novoknězi se budete moci setkat při mši svaté 5. července 2016 v 8.30 v bazilice na Velehradě.

Vydání: 2016/25 Kostely hlásí statisíce návštěvníků, 14.6.2016


Modlitba za kandidáty svěcení
Všemohoucí Bože, Ty jsi oporou našeho společenství, zdrojem veškeré naší síly i cílem všech našich tužeb. Svěřujeme Ti naše bratry, kteří se připravují k jáhenskému a kněžskému svěcení. Prosíme Tě, pronikej je svým Svatým Duchem, aby se dokázali plně spolehnout na Tvou pomoc, a dej, aby byli vnitřně pevní ve svém rozhodnutí, skromní v životě a věrní ve svém poslání.
Buď jim vždycky nablízku, aby v nich všichni lidé poznávali Tvého Syna Ježíše Krista, pro nás ukřižovaného a oslaveného. Nebeský Otče, Ty své děti nekonečně miluješ.
Proto věříme, že chceš našim bratřím darovat více, než se odvažujeme prosit. Věříme, že jim chceš dát sebe sama, vždyť ty jsi náš Bůh a Pán na věky věků. Amen.
Českobudějovická diecéze
V sobotu 25. června v 10 hodin v katedrále sv. Mikuláše v Českých Budějovicích vysvětí biskup Vlastimil Kročil na kněze tyto jáhny:

Martin Brácha, primice v Nových Hradech, 1. 7. v 15.00


Dominik Ettler, primice v Třeboni, 26. 6. ve 14.30


Karel Falář, primice ve Volarech, 3. 7. ve 14.00


Jan Kulhánek, primice v Sezimově Ústí, 29. 6. v 15.30


Šimon Stančík, primice ve Vlachově Březí, 26. 6. ve 14.00


Jiří Voráček, primice v Sušici, 26. 6. v 10.00


František Žák, primice ve Štěkni, 2. 7. v 14.00

V sobotu 6. srpna v 10 hodin v klášterním kostele Obětování Panny Marie v Českých Budějovicích vysvětí biskup Pavel Posád na kněze tohoto jáhna:


Rudolf Hušek, primice v Záhoří u Písku, 7. 8. v 15.00

Brněnská diecéze
V sobotu 25. června 2016 v 9 hodin přijmou v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně z rukou biskupa Vojtěcha Cikrleho kněžské svěcení:


Marek Husák, primice v Mikulově, 3. 7. v 15.00


Jiří Janalík, primice v Telči, 26. 6. ve 14.30


Jaroslav Laštovička, primice v Jimramově, 2. 7. ve 14.00


Tomáš Žižkovský, primice v Brně-Žabovřeskách, 26. 6. v 15.00


Petr Pavel Severin OPraem., primice v Bohuslavicích u Kyjova, 2. 7. v 11.00

Olomoucká arcidiecéze
V sobotu 25. června v 9.30 v katedrále sv. Václava v Olomouci udělí arcibiskup Jan Graubner kněžské svěcení těmto dvěma jáhnům:


Jiří Luňák, primice v Ořechově, 2. 7. v 10.00


Tomasz Žurek, primice v Uherském Brodě, 26. 6. v 10.15

Ostravsko-opavská diecéze
V sobotu 25. června v 9.30 přijme kněžské svěcení v katedrále Božského Spasitele v Ostravě:


David Tyleček, primice ve Staré Vsi nad Ondřejnicí, 26. 6. ve 14.30

Plzeňská diecéze
V sobotu 6. srpna v 10.30 v katedrále sv. Bartoloměje v Plzni vysvětí biskup Tomáš Holub na kněze tyto jáhny:


Pavel Fořt, primice v Klášteře Teplá, 7. 8. ve 14.00


Milan Geiger, primice v Nýřanech, 7. 8.

Pražská arcidiecéze
V sobotu 25. června 2016 při mši sv. v 10 hodin udělí pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka OP, kněžské svěcení jáhnům:


Štěpán Faber, primice v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze, 26. 6. v 8.30


Martin Chleborád, primice v Kralupech, 26. 6. v 9.30


Michal Prívara, primice v Nymburce, 26. 6. v 9.30


Jiří Zeman, primice v bazilice sv. Václava v Praze, 2. 7. v 10.30

Milí bratři,
zanedlouho se apoštolským vkládáním rukou a modlitbou stanete služebníky našeho Pána Ježíše Krista a budete posláni starat se spolu s biskupem o Boží lid. Mnozí, malí i velcí, na váš příchod čekají. Těší se na setkání s dobrým pastýřem, vlastně s Dobrým pastýřem… Vědí, že Pán posílá své služebníky, aby byli nástrojem a znamením jeho samého.
Otevírá se vám cesta do mnoha radostí i trápení druhých lidí, které volají po Ježíšově evangeliu. Otevírá se vám cesta k srdci Mesiáše a Velekněze, jehož rány nás uzdravily. Ta pastýřská služba bude mít bezpočet podob a postaví vás před mnoho námahy i radostí, bude zkoušet vynalézavost vaší lásky i trpělivost vaší modlitby.
Rád bych vám dal v tuto chvíli na cestu jedno velmi staré vyznání. Pochází od svatého Ireneje a nepochybně ho znáte, vždyť jste léta studovali teologii. Je to jen pár slov, ale ve své prostotě jsou zároveň bohatá: „Gloria Dei homo vivens est. Hledáš, co opravdu oslaví Boha? Živý člověk. Hledáš, co opravdu učiní člověka živým? Sláva Boží.“ Kéž vás tedy cele vábí „Bůh ve své slávě“… jen nezapomeňte: Ten, který je vskutku Veliký, Spravedlivý a Svatý, opustil svůj majestát, aby přebýval s posledními a naslouchal písním z úst maličkých. Kéž vás dokonale pohlcuje služba „životu lidí“… jen nezapomeňte: Lidská srdce potřebují království Boží ještě více než chléb. Buďte celým srdcem u Boha a naučíte se od něj chápat a milovat tajemství člověka – vždyť jemu, svému dítěti, se zcela vydal. A buďte celým srdcem u lidí, naučíte se u nich chápat a milovat tajemství Boha – vždyť lidství, stvořené a vykoupené k jeho obrazu, vypráví o Něm a volá k Němu. V Kristu, jemuž budete připodobněni, se tajemství Boha a lidí stalo provždy tajemstvím jediným. Starejte se o něj, bratři.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou