26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svatý Václav jezdí do Staré Boleslavi se 'svou družinou'

23. 9. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/39 Osobnost kardinála Josefa Berana, 23.9.2008, Autor: Jiří Macháně

Motocyklová jednotka Hradní stráže doprovází naleštěnou limuzínu jedoucí ke Staré Boleslavi. Nejede v ní však ani prezident, ani žádná státní návštěva. Vojenská jednotka, která má na starosti ochranu Pražského hradu, převáží a střeží nejvzácnější českou relikvii: lebku dědice české země – sv. Václava. Letos se tak děje už druhým rokem.

Hradní stráž je pokračovatelem vojenských družin, které sloužily na Pražském hradě českým králům a knížatům. Úkolem vojáků, které znají návštěvníci Pražského hradu jako nehybné strážce českého prezidenta i jeho sídla, je o svatováclavské pouti převézt ostatky knížete Václava a stát u nich na čestné stráži. „Jsme jediná jednotka v zemi, která má k těmto tradicím tak blízko, a proto je dobře, že můžeme zajišťovat převoz a ostrahu Václavovy relikvie,“ vysvětluje současný velitel této jednotky, plukovník Radim Studený.

LIMUZÍNOU A S MOTOCYKLY
Ostatky svatého Václava jsou uchovávány v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Jak říká Radim Studený, podle zákona má Hradní stráž zabezpečovat ochranu a obranu celého Pražského hradu, tedy včetně všeho, co je v něm ukryto. „Je naší čestnou povinností zabezpečovat ostatky, i když z Hradu vyjíždějí,“ říká velitel. Letos bude v Boleslavi přítomen i prezident republiky. „Není to tedy jen záležitost naší jednotky, ale také český prezident projevuje tomuto panovníkovi veškeré pocty,“ zdůrazňuje Radim Studený. Z katedrály putují ostatky nejprve do prezidentské limuzíny, se kterou odjíždí i doprovod motocyklů. Ve Staré Boleslavi je pak relikvie uložena v prastaré kryptě, kde u ní vojáci drží čestnou stráž – ovšem nikoliv s puškou, nýbrž s kordem.
Vojáci na motocyklech většinou doprovázejí státní návštěvy. Cesta do Boleslavi je podle nich v náročnosti zcela srovnatelná s takovými příležitostmi. „Ti, co jezdí na motorkách, mají každý týden minimálně čtyři hodiny řidičské přípravy. Cvičí jednotlivé formace, trénují ovládání motorky hlavně při nízkých rychlostech, kdy je stroj doopravdy náročné zvládnout, protože je hodně těžký,“ prozrazuje velitel Hradní stráže. Vojáci Hradní stráže mohou zúročit výcvik na veřejnosti, mohou zkrátka předvést, co a jak dobře to umí. „Je to skvělá příležitost ukázat mimo areál Hradu naše dovednosti a schopnosti. Na naši jednotku je v té chvíli zaměřena poměrně velká pozornost nemalé skupiny obyvatel České republiky,“ uzavírá Radim Studený.

Čím je sv. Václav vzorem dnešnímu vojákovi?
Rozvahou. Nebyl to člověk, který by šel bezhlavě a bez uvážení do akce. Bral ohledy na druhé lidi, na své poddané, byl ohleduplný vůči své zemi. Vykupoval mír i její svobodu a zamezoval válce. Vojákům by měl být vzorem právě v této rozvaze a uvážlivosti: zbytečně se nepostavil vojenské síle nebo přesile. Vzít zbraň do ruky umí totiž každý, ale pořádně zvážit důsledky tohoto jednání už svede málokdo. Václav si zkrátka dokázal spočítat všechna pro a proti.
Vladimír Hudousek, kaplan Hradní stráže




Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou