26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svatý otec putuje do Fatimy

10. 5. 2017

|
Tisk
|

Přesně 100 let od zjevení Panny Marie fatimským pasáčkům (13. května 2017) má na tomto portugalském poutním místě stanout Svatý otec František. Katolický svět se v modlitbě spojí s papežem, který sem přijede uctít Matku Boží a svatořečit Františka a Hyacintu Martovy.

Vydání: 2017/19 Svatý otec putuje do Fatimy Pouť, 10.5.2017, Autor: Martin T. Zikmund



„S Marií poutníkem naděje a pokoje“ – tak zní motto této 19. zahraniční cesty Svatého otce, který do Fatimy přicestuje podle Vatikánského rozhlasu už 12. května. Dopraví se tam helikoptérou z Monte Real, kde se po příletu setká s portugalským prezidentem Marcelem Rebelem de Sousou. Ve Fatimě se odebere rovnou do kaple Zjevení a po soukromé modlitbě pronese první ze čtyř plánovaných promluv. Všechny budou v portugalštině.
Po večeři se papež vrátí ještě jednou do kaple na obřad žehnání svící a modlitbu růžence. Od 22 hodin pak státní sekretář kardinál Pietro Parolin povede modlitební bdění ve fatimské bazilice. V sobotu 13. května bude papež František sloužit v bazilice mši svatou, při níž svatořečí Františka a Hyacintu Martovy, pastevce, kteří spolu se svou sestřenicí Lucií dos Santos byli mezi květnem a říjnem 1917 svědky šesti zjevení Panny Marie. Poté Svatý otec pozdraví nemocné a setká se s portugalskými biskupy. Do Říma se vrátí ještě týž den.
Fatima už po desetiletí přitahuje nejen poutníky, ale i Petrovy nástupce. Argentinec Jorge Bergoglio brzy po svém zvolení papežem obnovil zasvěcení celého světa Bohu skrze Pannu Marii Fatimskou, a to v návaznosti na Pia XII., který tak učinil uprostřed druhé světové války, a na Jana Pavla II., který na Pia XII. navázal v roce 1984 a v jubilejním roce 2000. Papež František navštíví toto významné poutní místo právě padesát let po Pavlu VI. Mezitím sem papežové přijeli čtyřikrát (1982, 1991, 2000 a 2010).
Aktuální cesta Svatého otce do Portugalska tedy představuje mimořádnou duchovní událost. „Nejde jen o významné jubileum. Fatima nám ukazuje, že duchovními prostředky lze obnovovat svět. Měli bychom využít této příležitosti, abychom vedeni příkladem papežů prohloubili svůj vztah k Bohu a Panně Marii i odhodlání jít cestou následování,“ sdělil KT P. Pavel Dokládal, který vede Fatimský apoštolát v České republice.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou