16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svatý Jan Nepomuk Neumann může být spokojen:

12. 6. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/24 Co Čech, to muzikant?, 12.6.2007, Autor: Radek Gális

Jaká je farnost v Prachaticích? Měl by z činnosti a života místních farníků sv. Jan Nepomuk Neumann radost? Exkurzí do křesťanského života a aktivit současných obyvatel rodiště světce provází zdejší farář Josef Sláčík.

„Zdá se mi, že na české poměry je naše farnost docela živá,“ usmívá se P. Josef Sláčík. „Spolu s druhým knězem P. Tomášem Hajdou ale nejsme ve farnosti dlouho, a tak za mnohé aktivity vděčíme našim předchůdcům.“ Zatímco v rodišti svatého Vojtěcha museli pro nezájem výuku náboženství zrušit, lidé z rodiště Jana Nepomuka Neumanna se podobného kroku bát nemusí. „Náboženství učíme na školách i na faře,“ pokračuje P. Sláčík. „Ve farnosti se schází několik živých společenství napříč generacemi,“ pochvaluje si spokojený kněz. „Vedle velkého chrámového sboru a rytmické skupiny Naskok podporujeme činnost dětského sboru Pivoňky. Téměř pravidelně se scházejí také ministranti. Několikrát za rok nacvičí vystoupení dětský divadelní soubor Bopo, který pak představení hraje nejen v kostele, ale i ve školách.“

FARNÍ VYCHÁZKY, DOVOLENÁ, MINISTRANTSKÝ I DĚTSKÝ TÁBOR
Mladí farníci už několik let připravují dětské tábory, letos se mohou děti těšit na dva turnusy. „Součástí přípravy tábora je prakticky celoroční příprava, do níž zapadají akce víkendových setkání, společná oslava silvestra, setkání o jarních prázdninách nebo různé výlety,“ vypočítává P. Sláčík. „Také tento rok se uskuteční ministrantský tábor, zájemci se mohou vypravit na farní dovolenou. Přibližně jednou za měsíc pořádáme nedělní farní vycházky,“ říká kněz. V Prachaticích působí Křesťanská akademie a k pravidelným farním aktivitám patří třikrát do roka víkendové pobyty v diecézním centru dětí a mládeže na Ktiši. O chod farní knihovny se stará farní knihovník a jeho spolupracovníci. „Vydáváme vikariátní časopis nazvaný JP-čko po sv. Janu Prachatickém – jak se zde Janu Nepomuku Neumannovi také říká. Vychází v nákladu 550 kusů,“ ukazuje nám jeho titulní stranu kněz. A z čeho že by měl asi Jan Nepomuk Neumann největší radost? „Letos se připravuje zhruba dvacet mladých lidí na přijetí svátosti biřmování a deset dětí k prvnímu svatému přijímání,“ prozrazuje farář.
V Prachaticích myslí také na lidi v nouzi. Působí zde Farní charita, která provozuje azylový dům pro matky s dětmi i azylový dům pro muže. „V současné době máme ještě volné pokoje,“ usmívají se pracovníci azylového domu pro matky s dětmi, který se nachází v objektu bývalých kasáren. Ženy, které zde bydlí, jsou oběťmi domácího násilí nebo nemají kam jít.

VĚHLAS SV. JANA SE ŠÍŘÍ
Prachatický farář Josef Sláčík tvrdí, že pro jejich farnost je letošní rok sice významný, ale nikoliv výjimečný. „Bereme ho jako první úsek v dlouhodobější snaze o sblížení se s naším světcem. V roce 2010 si totiž připomeneme 150 let od jeho smrti a roku 2011 oslavíme 200 let od světcova narození. Toužíme po tom, aby letošní oslava nebyla jen na půdě kostela, ale aby prorůstala i za jeho zdi. Ve spolupráci s městem jsme zpřístupnili věž kostela a nabídli pohled na rodné město a překrásný kraj sv. Jana z ptačí perspektivy. Městská knihovna uspořádala putovní výstavu věnovanou sv. Janovi. Pracujeme na prohloubení vztahů s rodným městem světcova otce – Obernburgem. V tomto roce se uskuteční také návštěva Říma u arcibiskupa Foliho, který pochází z Filadelfie a je velkým ctitelem sv. Jana. Tento rok rovněž proběhne již XII. ročník Dnů duchovní hudby ke cti sv. Jana Neumanna, které pořádá město,“ připomíná P. Sláčík.
Místní obyvatelé tedy o svém rodákovi vědí. „K jeho jménu se lidé hlásí a zaštiťují se jím některé instituce a společnosti,“ říká P. Sláčík. „Je to i díky práci Klubu přátel prachatického světce sv. Jana Nepomuka Neumanna, který vznikl v roce 1991 z iniciativy MUDr. Josefa Davida a Františka Soumara. Svůj podíl nese ochota sester sv. Karla Boromejského, které se roku 1990 vrátily zpět do Prachatic. K hlubšímu seznámení s jeho životem přispělo i Sdružení sv. Jana Neumanna v Českých Budějovicích vydáním životopisu nazvaného Nový muž pro nový svět – vůně divokých dřínů.“


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou