26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svatořečením proti násilí

21. 10. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/43 20 let od úmrtí boromejky matky vojtěchy hasmandové, 21.10.2008, Autor: Martin T. Zikmund

Ještě ani nestačily uschnout slzy dojetí z tváří statisíců poutníků, kteří se 12. října účastnili svatořečení svých krajanů ve Vatikánu, a už jsou v některých případech konfrontováni s docela jinou realitou. Jde zejména o organizované násilí, s nimiž se potýká italské město Neapol a severoindický stát Orissa.

Neapol je dlouhodobě paralyzována mafií, která prorůstá tamní občanskou společností i státní správou. Dokladem toho je i následující událost. „Dva dny po svatořečení neapolského kněze Gaetana Errica vyhlásila neapolská mafie – Camorra, že do Vánoc zabije zdejšího mladého novináře Roberta Saviana,“ sděluje KT Renáta Holčáková-Masto z jižní Itálie. „Je to o to drsnější, že taková ultimáta zdejší mafie vždycky splnila,“ dodává. Saviano totiž před dvěma lety publikoval investigativní knihu o této neapolské mafii, která odkrývá mnohé mechanismy jejího dosavadního skrytého působení. Kniha dosáhla prodejního úspěchu na světovém trhu, vyšlo celkem 1,2 milionů výtisků ve 42 jazycích. Mafie pak znervózněla ještě víc, když byl nedávno dokončen film Gamorra natočený podle této knihy. Film získává velkou sledovanost a je oceňován i odbornými porotami – obdržel jednu z cen na festivalu v Cannes a nyní se stal italským kandidátem na letošní cenu Oscara. O takovou publicitu však podle Holčákové-Masto mafie nestojí a chce se mstít. Saviano je proto 24 hodin denně hlídán policejními jednotkami. Panuje však obava z toho, že Camorra se nezastaví před ničím – i kdyby přitom měla zabít i desítky dalších lidí.

MODERNÍ SVATÝ
„Gaetano Errico je aktuální svatý pro naši Neapol a křesťanskou komunitu – pomáhá organizovat naději,“ nechal se v této souvislosti slyšet neapolský arcibiskup kardinál Crescenzio Sepe. Podle něj je Errico jako zpovědník a bojovník za duchovní obnovu Neapole „moderní svatý, svatý dnešních dnů“. „Gaetano je pro nás důležitým, protože dokazuje, že milost může kvést i v tak komplikovaném prostředí, jako je Neapol. Dokazuje, že kde je dostatek hříchu, bývá nadbytek milostí,“ uvedl v podobném duchu Angelo Amato, prefekt Kongregace pro případy blahořečení a svatořečení. Errico je prý sám důkazem této milosti, která osvobozuje ponižované lidi této oblasti, a vybídnutím k tomu neztratit naději.

VZOREM V UTRPENÍ
„Svatořečení sestry Alfonsy od Neposkvrněného početí je velký okamžik pro církev v Indii,“ prohlásil minulý týden kardinál Varkey Vitahyathill, „zejména v současnosti, kdy církev čelí násilí a plodí mučedníky,“ upřesnil. Přitom tuto první indickou světici přirovnal ke sv. Terezii z Lisieux, neboť obě tyto ženy chápaly své tělesné utrpení jako samozřejmý důsledek své cesty ke spáse. Sestra Alfonsa trpěla už v mladém věku velmi těžkými zdravotními problémy, ale byla přesvědčena, že toto utrpení vede k očištění křesťanských motivů její životní cesty. Takto je nejen dokázala překonávat, ale stala se povzbuzením pro mnohé. Jelikož se pověst o její svatosti šířila již za jejího života (zemřela v roce 1946), o to spíše bylo její svatořečení vděčně přijato nyní, kdy zdejší církev prochází zkouškou. Vždyť poslední vývoj ve státě Orissa je víc než znepokojivý. Tažení proti křesťanům zde nabývá dokonce systémových rysů. Podle zpravodajů z agentury AsiaNews se prý tamní radikálové snaží zahladit všechny stopy po přítomnosti křesťanů ve vesnicích, odkud byli vypuzeni. A tak tito útočníci rozebírají do poslední cihly domy, kde dosud bydleli křesťané, a dokonce vytahují i kolíky ze země, které vymezovaly jejich soukromé vlastnictví. Zrůdnější však je, když hinduističtí radikálové podle „kmenového práva“ požadují po znásilněných řeholních sestrách, aby se provdaly za ty, kdo je takto zneuctili.

JAKO SE ZVÍŘATY
Kritická je situace i v utečenských táborech tohoto chudého indického státu, která nechala tamní vláda vybudovat pro pronásledované křesťany. Ti se zde totiž pod přísnými tresty nesmějí modlit. A nejen to. „S našimi lidmi se zde jedná jako se zvířaty,“ prozradil P. Ajay Singh, ředitel sociálního odboru z diecéze Cuttack-Bhubaneshwar, který tyto tábory navštívil. Podle jeho líčení i početné rodiny dostávají jen jednu přikrývku, také hygienické podmínky jsou katastrofální. Zvlášť zranitelné jsou za těchto okolností ženy, jejichž psychické zdraví se zhoršuje den za dnem.



S DECHOVKOU DO ŘÍMA

Ve Švýcarsku nepůsobí starosti otevřené násilí, ale spíše zemětřesení v bankovním sektoru. Stejně jako v Indii však byli tamní katolíci „obdarováni“ první svatořečenou v historii své země. Matka Maria Bernarda Bütlerová, pozdější zakladatelka františkánské Kongregace Panny Marie Pomocnice, která sloužila v Ekvádoru a Kolumbii, pocházela z malé obce Auw ve švýcarském kantonu Aargau.
Exkluzivně pro Katolický týdeník se nechal slyšet starosta této obce Paul Leu: „Už nyní pociťujeme v obci větší počty turistů, a ty ještě vzrostou. Chceme se na to připravit. V blízké budoucnosti se naše obec chystá – společně s františkánkami – vybudovat „naučnou cestu“ Matky Marie Bernardy se 4–6 zastaveními. Bude to taková stezka určená k zamyšlení nad duchovním odkazem naší rodačky.“ Starosta také uvedl, že se z obce Auw (v níž žije 1600 obyvatel) a z jejího okolí zúčastnilo svatořečení v Římě na 250 osob včetně dechovky, která v Římě také hrála. Atmosféra při samotném svatořečení byla podle něj radostná a přitom spořádaná.
„Zvláštní pouto jsme pociťovali s lidmi z Ekvádoru a Kolumbie, i přes rozdílnost řeči jsme byli jako jedna rodina,“ svěřil se Paul Leu. Z Ekvádoru přijeli do Říma poutníci také kvůli Narcise de Jesús Martillo Moránové – poslední ze čtveřice svatořečených – mladé ženě, která byla i ve svém laickém životě švadleny a katechetky povolána na cestu svatosti a odevzdanosti Bohu.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou