26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svaté brány se otevřely i v Česku

15. 12. 2015

|
Tisk
|

Svaté brány, které byly dosud vyhrazeny jen pro Řím, se o uplynulém víkendu otevřely i ve všech českých a moravských diecézích. V katedrálách v Praze a Českých Budějovicích už v sobotu, ve zbylých diecézích v neděli.

Vydání: 2015/51 Ejhle, Hospodin přijde!, 15.12.2015


Ani deštivé počasí nezastavilo slavnostní průvod do pražské katedrály. Vycházel od nedaleké baziliky sv. Jiří, zastavil se u hlavního vchodu do katedrály. Pečlivě nazdobenou bránu otevřel kardinál Dominik Duka, nechyběl ani jeho předchůdce na arcibiskupském stolci kardinál Miloslav Vlk. Věřící zaplnili celé nádvoří před katedrálou.
V Brně byla Svatá brána do Svatého roku milosrdenství otevřena biskupem Vojtěchem Cikrlem v katedrále sv. Petra a Pavla. Liturgický průvod vyšel za zpěvu litanie ke všem svatým z Denisových sadů a na petrovské výšině jej očekávali další věřící. Po zaplnění katedrály do posledního místa se ještě mnoho lidí vůbec nevešlo dovnitř. Biskup Cikrle několikrát zdůraznil potřebu radosti v lidském životě. „Po vrcholu eucharistického kongresu jsme v Brně v krátké době prožili už druhou manifestaci živé a radostné víry. Nepochybuji, že celý nastávající Svatý rok milosrdenství bude přinášet velké množství dobrých plodů,“ zhodnotil slavnost psycholog Vladimír Smékal.
Svatá brána se v neděli otevřela také v Olomouci. Bohoslužba, již arcibiskup Jan Graubner celebroval se světícím biskupem Josefem Hrdličkou a kněžími pro tisíce věřících, byla zahájena v kostele Panny Marie Sněžné a v jejím průběhu účastníci přešli do katedrály a prošli branou svatého roku.
V homilii pak arcibiskup Graubner připomněl slova papeže Františka, že v tomto roce mají věřící znovu objevit skutky tělesného i duchovního milosrdenství a vydávat světu svědectví o Boží lásce. „Jsme pozváni k silné zkušenosti Boží něhy a pak ke štědrému dělení se s druhými,“ řekl olomoucký arcibiskup a zmínil konkrétní způsob. „V mnoha farnostech se věřící zapojují jako dobrovolníci charity, ale v roce milosrdenství by se měli dobrovolníci charity rozšířit do všech farností,“ navrhl arcibiskup Graubner a poděkoval všem, kdo se letos do milosrdného díla charity zapojí.
Svaté brány se slavnostně otevřou i v dalších kostelích v ČR v průběhu prosince a začátku ledna. Svatou branou se rozumí přímo vchodové dveře do katedrály i ostatních chrámů, o nichž takto rozhodl místní biskup. Celý obřad má úzkou souvislost s podobenstvím o dobrém pastýři, neboť jedině Kristus je branou, kterou se prochází ke spáse.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou