26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Sušice poprvé zažila evangelizační Dny víry

1. 8. 2017

|
Tisk
|

Povzbuzení do společného života s Kristem, inspiraci i radost načerpali uplynulý týden účastníci historicky prvních Dnů víry v Sušici. Od 23. do 30. července nabídl projekt tamní římskokatolické farnosti a řádu dominikánů množství akcí, které představily duchovní rozměr křesťanství i život věřících.

Vydání: 2017/31 Pietro Parolin navštíví Rusko, 1.8.2017, Autor: Radek Gális



Obyvatelé města i jeho návštěvníci mířili za programem nejen do kostela sv. Václava či kláštera kapucínů, ale i do kina a na náměstí. „Chtěli jsme představit křesťanství, které není uzavřeno v kostelích, ale naopak otevřené každému člověku,“ vysvětluje jménem organizátorů dominikán Pavel Mayer. „Naším cílem bylo setkat se s obyvateli Sušice a novým způsobem jim přiblížit základní hodnoty křesťanství a evangelia,“ pokračuje Pavel Mayer.
„Chtěli jsme umožnit obyvatelům města setkání s Kristem a jeho církví, o což jsme se snažili mnoha cestami – od kulturního programu přes otevřené kostely po pouliční evangelizaci. Víra roste a obnovuje se rozdáváním, proto je důležité, že se na akci podíleli členové a spolupracovníci dominikánského řádu i místní farníci,“ zdůraznil Pavel Mayer s tím, že Dny víry navazují na téměř dvacetiletou tradici podobných akcí v českých a moravských městech.
V týdnu se tak v Sušici konaly různé kulturní, vzdělávací i duchovní aktivity pro všechny věkové kategorie. „Církev je živým organismem, který má i dnešnímu člověku co nabídnout,“ dodal dominikán.
Zahájení Dnů víry se zúčastnil i generální vikář Mons. David Henzl. Při mši sv. jsem zdůraznil, že hlásání radostné zvěsti o zmrtvýchvstalém Kristu je prvotním úkolem církve, tedy nás všech. Vyjádřil jsem proto radost a poděkování otcům dominikánům a jejich týmu,“ uvedl generální vikář.
V promluvě pak reagoval na evangelium, kde Ježíš mluví v podobenstvích. „Podobenství je parabola. Pán Ježíš mluví v podobenstvích proto, aby každý, kdo o nich uvažuje, viděl osobní zkušenosti v jejich světle a ocitl se tak v ohnisku, kterým je sám Kristus. Tak by mělo vypadat i naše misijní úsilí,“ vybídl. My všichni se podle něj máme stát podobenstvím. „Aby každý, kdo se na nás zadívá, poznal, kdo je Kristus: cesta, pravda a život. Podobenství má velkou výhodu, že je velmi citlivé k tomu, kdo o něm přemýšlí, neboť mu dopřeje postupně vrůstat do tajemství Boha,“ vysvětlil David Henzl, který na konci mše svaté požehnal misionářskému týmu.
Posílení i hlásání víry
V pondělí vystoupil v klášteře kapucínů i rektor Jihočeské univerzity Tomáš Machula. „Přednášel jsem k tématu křesťanské lásky k bližnímu – caritas. Snažil jsem se nastínit roli a důležitost rozumu v projevování lásky, což se týká třeba souvislosti víry a skutků nebo řádu lásky, jakéhosi pořadí, v němž máme lásku projevovat. Celý svět zachránit nemůžeme, neboť naše síly, prostředky a možnosti jsou omezené. Musíme se tedy rozhodnout, kam své úsilí budeme směřovat. Toto rozhodnutí není svévolné nebo náhodné, ale mělo by vycházet z rozumné úvahy. V případě křesťana pak dodávám, že by měl mít rozum osvícený a podepřený vírou,“ zdůraznil Tomáš Machula, který se na akci těšil. „Sušickým Dnům víry velmi fandím, a to nejen proto, že se v nich angažují mně velmi blízcí dominikáni, ale hlavně proto, že jde současně o posílení víry a soudržnosti křesťanské komunity na daném místě i o hlásání evangelia ostatním lidem,“ dodává rektor.
Programu se zúčastnil například i režisér Jiří Strach, který v kině představil svůj úspěšný film Anděl Páně 2, rocker Láďa Křížek nebo hudební sdružení TovToda hrající hebrejské písně.
„Kromě programu dominikáni i místní farníci mluvili s lidmi na ulici, zvali je na akce, nabízeli modlitbu i duchovní rozhovor,“ sdělil Martin Rosenbaum z Kazatelského střediska České dominikánské provincie. „Na náměstí se vždy odpoledne konala pouliční evangelizace. I u oficiálního programu je důležité, aby v něm byl rozměr osobního setkání. Například u otevřených kostelů nešlo jen o zpřístupnění budov, ale abychom byli pro příchozí hostiteli,“ vysvětlil Martin Rosenbaum. Celý týden byl provázen také celodenní modlitbou především místních farníků před Nejsvětější svátostí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou