16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Štrasburský soud rozhněval Italy

9. 11. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/46 17. listopad 1989, 9.11.2009, Autor: Martin T. Zikmund

V italských školách nemají viset kříže, rozhodl minulý týden Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Vyhověl tak stížnosti Soily Lautsiové, která považuje tento náboženský symbol za diskriminaci a která předtím s touto věcí neuspěla u italských soudů. Italská vláda má navíc této finské ženě provdané do Itálie zaplatit odškodnění pět tisíc euro (132 000 korun). Verdikt štrasburského soudu vyvolal v Itálii nespočet negativních reakcí. Ke kauze se vyslovila i katolická církev a členové italské vlády.

„Je to naprosto příšerný rozsudek,“ prohlásil ministr kultury Rocco Buttiglione. „Musíme jej odmítnout. Itálie má svou kulturu, své tradice a historii. Ti, kteří mezi nás přicházejí, to musí pochopit a její kulturu i dějiny přijmout,“ dodal. „Dějiny Itálie jsou poznamenány symboly, a pokud symboly odstraníme, smažeme tím i část sebe samých,“ nechala se slyšet zase ministryně školství Mariastella Geminiová.

ZNAMENÍ CIVILIZACE

„Je zarážející, že evropský tribunál tak hrubě zasahuje do oblasti, jež je velmi hluboce spojena s historickou, kulturní a duchovní identitou italského lidu,“ vyjádřil se mluvčí Vatikánu P. Federico Lombardi. Touto cestou by se podle něj mohla mezi italskými katolíky vytratit láska k evropské ideji, kterou dosud od samého počátku podporovali. „Zdá se, že tak má být zneuznána role křesťanství při formaci evropské identity. Tato role však byla a zůstává podstatnou,“ zdůraznil. Podle předsedy komise pro ekumenismus italské biskupské konference Vincenza Paglia by bylo krátkozraké vychovávat současnou morálně vyprázdněnou italskou mládež v kultuře a dějinách bez jejich náboženského obsahu. „Laickost navíc nespočívá v absenci náboženských symbolů, nýbrž ve schopnosti je přijímat. Pavel VI. v době, kdy se rozhodovalo o stavbě mešity v Římě, řekl o tomto náboženském symbolu: ,Je to znamení civilizace‘,“ poznamenal P. Vincenzo Paglio. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, který nyní tolik pohněval Italy, byl zřízen v roce 1959 k projednávání porušení Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod. Podle stávajících předpisů se na něj mohou lidé obrátit poté, co vyčerpali všechny možnosti dovolat se práva ve své zemi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou