16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Stovky animátorů zaplavily Kroměříž

24. 8. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/35 Humor v církvi, 24.8.2010, Autor: Jiří Gračka

Dveře do budovy domova mládeže na Pavlákově ulici v Kroměříži se netrhnou, a přestože je polovina srpna, a k tomu poprchává, hrnou se z nich davy mladých lidí. Většina z nich nese v rukou hrábě a další pracovní nástroje, nejde ale o žádnou prázdninovou brigádu. Na zážitkovou hru v ulicích právě vyráží několik stovek mladých animátorů, kteří se sem sjeli na své celostátní setkání.

„Součástí zážitkové hry je i poznávání do Kroměříže a pomoc při úklidu,“ vysvětlila nezvyklý pohled na mladé zahradníky tisková mluvčí Celostátního setkání animátorů (CSA) Zuzana Vykouřilová. Mladým lidem, kteří svůj volný čas věnují práci s dětmi a mládeží, týdenní program nabídl také řadu přednášek, diskusí, seminářů a workshopů. Nechyběl ani prostor pro společnou i soukromou modlitbu a bohoslužby, jimž předsedali čeští a moravští biskupové.
Program setkání byl podle ředitele pořádající Sekce pro mládež České biskupské konference P. Víta Zatloukala zaměřen na rozvoj duchovního života animátorů: „Když člověk nežije duchovně, může vykonávat sociální práci, ale přinášet Krista dokáže jen ten, kdo v sobě má Ducha Svatého,“ vysvětlil P. Zatloukal a dodává: „V neposlední řadě je to také setkání s přáteli a známými, které má jednoduše přinést radost.“

Přednášky i diskuse
Hlavními přednášejícími byl v pondělí a v úterý P. Tomáš Holub, bývalý armádní kaplan a nyní generální vikář královéhradecké diecéze, ve středu a ve čtvrtek Kateřina Lachmanová, vyučující na Katolické teologické fakultě v Praze. Zatímco Tomáš Holub čerpal především ze své předchozí praxe a účastníkům zdůraznil, že je třeba se rozhodnout, pod jakým praporem chtějí v duchovním životě bojovat, Kateřina Lachmanová se věnovala rovnováze mezi životem duchovním a „normálním“.
„Přednášky se vzájemně doplňují, P. Tomáš Holub nabízí pohled kněze a Kateřina Lachmanová pohled ženy,“ sdělila své dojmy animátorka Tereza Čuhaničová. Její kolegyně Adéla Fajtová zase ocenila diskusní skupinky, které následovaly po každé přednášce: „Mohli jsme se podělit o vlastní názor a slyšet, jak se na to dívají ostatní.“
Hudební doprovod akce zajišťovala skupina Adorare z Valašských Klobouk. Její členové pak uspořádali v úterý ještě koncert pro veřejnost. Výtěžek z dobrovolného vstupného, který nakonec činil téměř pět tisíc korun, bude použit na pomoc zemětřesením postiženému Haiti. „Chceme vyvrtat v jedné z nejchudších oblastí této země studny, a obyvatelům tak zajistit přístup k pitné vodě,“ vysvětluje P. Zdeněk Stodůlka, jeden z koordinátorů projektu Praga-Haiti.

Ochota nabídnout své služby
Koncertem pro Haiti se ovšem snaha účastníků pomoci druhým zdaleka nevyčerpala. Během programu například navštívili dům pro seniory a lidi s mentálním postižením a v rámci zmíněné zážitkové hry pomohli s úklidem města či zahrad. Ochota nabídnout své síly do služby zazněla i během závěrečné mše svaté, kterou na setkání slavil v sobotu 21. srpna dopoledne olomoucký arcibiskup Jan Graubner. „Dostali jste dary ne pro sebe, ale pro službu,“ připomněl všem animátorům. Při bohoslužbě byli na roční dobrovolnickou službu ve farnosti Nová Hradečná na Uničovsku vysláni dva mladí lidé, Jana Vránová a Antonín Dorazil.
„Je to setkání lidí, kteří vědí, proč sem přijeli,“ zhodnotil CSA jeden z účastníků Václav Břeň a jeho slova potvrzuje i Tereza Čuhaničová: „Je tady zvláštní atmosféra, kterou člověk jinde nezažije, naplněná Duchem Svatým.“



Celostátní setkání animátorů pořádá Sekce pro mládež České biskupské konference vždy jednou za 3–5 let, poslední se konalo roku 2006 v Litomyšli. Cílem akce je formace mladých lidí, kteří se snaží ve svých farnostech, obcích a školách zapojovat do práce s dětmi a svými vrstevníky.
Letošní ročník CSA, jehož mottem se stal úryvek z Markova evangelia: „Mistře dobrý, co musím dělat, abych dostal věčný život?“
(Mk 10,17), byl zároveň přípravou na Světový den mládeže, jenž proběhne za rok ve španělském Madridu.
CSA se v Kroměříži ve dnech 15. – 21. srpna 2010 zúčastnilo na 400 mladých lidí ve věku od 16 do 30 let, do příprav bylo nějakým způsobem zapojeno zhruba 130 z nich. Nejsilněji zastoupena byla mládež královéhradecké diecéze, větší počet animátorů přijel i z diecézí moravských a z pražské arcidiecéze. Slabší byla naopak účast mladých lidí z jižních, západních a severních Čech.



Snímek: Markéta Jírů

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou