16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Stezka spojí další významné mariánské chrámy

21. 4. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/17 Kardinál Tomáš Špidlík, 21.4.2010, Autor: Jiří Gračka

Již potřetí vyjdou letos počátkem července ze Svatého Hostýna pěší poutníci, aby během tří dní překonali bezmála šedesát kilometrů oddělujících nejnavštěvovanější moravský poutní kostel od jiného významného místa – Velehradu. Letos poprvé však tomu bude předcházet ještě pěší putování ze Svatého Kopečka u Olomouce.

Se záměrem spojit tři nejvýznamnější poutní místa olomoucké arcidiecéze a zároveň Olomoucký a Zlínský kraj, na jejichž území se arcidiecéze rozkládá, přišla Matice svatokopecká. „Je to krásný doklad toho, že v církvi není konkurence, že se navzájem inspirujeme a navazujeme spolupráci,“ říká předseda Matice velehradské P. Jan Peňáz, který inicioval vznik poutní stezky z Velehradu na Svatý Hostýn. Ačkoliv obě poutě na sebe časově nenavazují, je podle P. Peňáze možné, že příští rok už to bude vlastně pouť jedna. „Poutní a naučná stezka ze Svatého Kopečka na Svatý Hostýn bude otevřena 21. května. Tohoto dne právě před patnácti lety zavítal na Svatý Kopeček papež Jan Pavel II. a otevření poutní stezky má být připomínkou této návštěvy. První pěší pouť směrem k nám na Hostýn pak proběhne ve dnech 26. – 27. června,“ vysvětluje předseda svatohostýnské matice Lubomír Vývoda. Nyní se dokončuje značení a podél cesty umisťují zastavení s lavičkami a informačními tabulemi, které mají podobný charakter jako zastavení cesty z Hostýna na Velehrad – každá z nich nabídne údaje o výškovém profilu a kilometráži úseku, citát z evangelia, informaci o kulturně historických událostech, významných rodácích, památkách a přírodních zajímavostech obce. Současně se připravuje vydání průvodcovské brožury k dané trase. Jejím obsahem budou podrobnější informace o místech, jimiž cesta prochází, s upozorněním na stravovací a ubytovací možnosti. Brožura bude doplněna fotografiemi, mapkou celé trasy i seznamem sponzorů. Náklady na přípravu trasy a brožury dosahují 600 000 Kč. Padesátikilometrová trasa vede ze Svatého Kopečka přes Velkou Bystřici, Tršice, Pavlovice u Přerova, Dřevohostice, Bílavsko a Slavkov pod Hostýnem přes slavkovskou louku až k hostýnské bazilice. Je určena nejširší veřejnosti, poutníkům i turistům, a vede po méně frekventovaných cestách, což umožňuje jak pěší chůzi, tak cykloturistiku. Všechna tři poutní místa jsou zasvěcena Panně Marii: bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku i baziliky Nanebevzetí na Hostýně a Velehradě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou