26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Starozákonní postavy bavily děti

22. 5. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/21 Ve vaší farnosti se nesportuje?, 22.5.2007

„Všechno to začalo tak, že jsme se dozvěděli o pohádkovém lese ve Strážnici, kde se děti z farnosti mohly vidět se svými hrdiny z pohádek. Děti se bavily, rodiny se setkaly, atmosféra byla prostě pohádková. Řekl jsem si tehdy, že když takovou akci mohli mít ve Strážnici, proč by nemohla být i v Olomouci?“ vypráví P. Bohumír Vitásek z olomoucké farnosti sv. Václava.

A tak v roce 1998 uspořádali s třemi dómskými společenstvími a několika dalšími nadšenci v olomouckých Smetanových sadech akci nazvanou Z pohádky do pohádky – a ještě něco navíc. Na deseti stanovištích vítaly návštěvníky postavy z klasických pohádek, s nimiž děti plnily drobné úkoly. Odměnou byla malá sladkost.
Od té doby se akce koná každý rok u příležitosti diecézního Dne rodiny. I letos běhalo minulou neděli několik stovek dětí od stanoviště ke stanovišti a plnilo úkoly. Tentokrát však měla akce nový obsah i název: Z pohádky a biblické historie. Děti tak tahaly Daniela z jámy lvové, nosily obrázky zvířat do Noemovy archy nebo se vozily po jezírku v loďce ve tvaru velryby. Každé získané razítko je přiblížilo k truhle plné bonbónů, která čekala na konci trasy. „Akce začíná mší svatou, snažíme se zapojit rodiny z farnosti, ale zveme na ni všechny bez ohledu na příslušnost k církvi či víru,“ vysvětluje P. Vitásek. Na své si přišli opravdu všichni. V pavilonu si návštěvníci prohlédli výstavu fotografií z Izraele a děti zde mohly kreslit a malovat. Před pavilonem na ně čekal dokonce kůň ochotný je povozit. Na malém pódiu hrála skupina Alibaba, tanec a scénky tu předváděli členové Komunity Blahoslavenství z Dolan a děti z olomoucké základní církevní školy sester voršilek.
ZITA CHALUPOVÁ


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou