16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Spasitel má doprovod s meči a pochodněmi

10. 4. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/15 Velikonoce, 10.4.2009, Autor: Václav Štaud

Kostel svatého Jana Křtitele je naplněn téměř do posledního místa. Je pondělí Svatého týdne a věřící obou kroměřížských farností se sešli k zahájení společné křížové cesty. Trpícího Spasitele budou provázet svým historickým městem. Před obětním stolem během úvodní mše svaté stojí postní kříž z kaple nedalekého Arcibiskupského gymnázia, který pak studenti ponesou v čele dlouhého průvodu.

Letos je mše svatá obohacena o dojmy, které si kaplan gymnázia P. Pavel Stuška dovezl před několika dny přímo z Jeruzaléma. Ve své promluvě hovoří o nesení každodenních křížů v životě lidí, ale několikrát se vrátí ke svým silným zážitkům z návštěvy opravdové Kalvárie. Kroměřížský probošt a děkan P. Josef Říha pak vede průvod nejdříve do zahrad Arcibiskupského gymnázia. Na vyvýšeném místě je připraveno první zastavení. Z „vládní budovy“ vychází Pilát, aby Ježíše zbaběle odsoudil ke kruté smrti.

Studenti i řeholnice

Na všech hraných scénkách se podílejí studenti gymnázia, kteří se na tento okamžik dlouho poctivě připravovali. Aby ztvárnění biblických událostí bylo dokonalé, přidává se i místní šermířský kroužek v rolích římských vojáků. Ti pak doprovázejí Spasitele s meči a pochodněmi až na místo popravy. K jednotlivým zastavením jsou využita vhodná městská prostranství a také prostory u dvou kroměřížských konventů – sester svatého Kříže a sester sv. Vincence. Z klášterů s potížemi vycházejí i staré a nemocné řeholnice. Snaží se alespoň krátce pozdravit Pána na jeho křížové cestě, poněvadž na celou téměř dvouhodinovou pouť už nemají dost sil. Závěrečná zastavení se uskuteční na vyvýšenině nad městem, odkud se lidé ve ztichlých skupinkách pozvolna rozcházejí domů.

Čestný úkol strážců božího hrobu

„Studenti i učitelé Arcibiskupského gymnázia, kterému ve městě nikdo neřekne jinak než „ágéčko“, se pravidelně podílejí i na dalších duchovních akcích ve městě,“ říká jeden z pedagogů gymnázia, psycholog Pavel Motyčka. Kostel svatého Mořice bude i letos otevřený k adoracím nepřetržitě od velkopátečních obřadů až do velikonoční vigilie Zmrtvýchvstání Páně. A mnoho lidí z města se opět zařadí mezi „strážce Božího hrobu“. Žen tam bývá víc během dne, muži jsou zase žádanější v noci. „To se však již netýká většiny našich studentů, kteří se před Zeleným čtvrtkem rozjedou oslavit Velikonoce do svých domovů,“ dodává profesor Pavel Motyčka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou