26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Soud podpořil věřící rodiče

10. 5. 2016

|
Tisk
|

Nejvyšší správní soud na žádost rodičů upřesnil výklad zákona. Pokud se ve škole najde sedm a více dětí, které mají o náboženství zájem, musí škola jeho výuku zajistit. Třeba formou nepovinného předmětu.

Vydání: 2016/20 Soud podpořil věřící rodiče, 10.5.2016, Autor: Tomáš Kutil

„Tuto povinnost přitom škola nemůže podmiňovat svou neochotou či neschopností takovou osobu k výuce získat, stejně jako by ji nemohla podmiňovat svou neschopností zajistit pro výuku vhodný prostor v budově a čas ve výuce,“ stojí v rozhodnutí soudu z minuléhotýdne.
Žalobu podali rodiče
Konkrétně řešil soud případ Základní školy Kosova Hora na Příbramsku. Ředitelka ve druhém pololetí školního roku 2012/2013 zrušila výuku nepovinného předmětu náboženství, protože se jí nepodařilo dohodnout na další spolupráci s dosavadní vyučující. Skupině žáků a rodičů se to nelíbilo a společně podali žalobu.
Ve sporu figurovalo i Arcibiskupství pražské. „Sledovali jsme celou kauzu od samého počátku. Vzhledem k tomu, že šlo primárně o zásah do práv rodičů, bylo nutné ponechat iniciaci soudního sporu na rodičích. Arcibiskupství bylo připraveno poskytnout součinnost, což na výzvu soudu učinilo,“ vysvětluje mluvčí arcibiskupství Aleš Pištora. Arcibiskupství informovalo soud o tom, že překážka výuky náboženství na dotčené škole nebyla na straně církve. „Církev byla schopna nabídnout vyučující, kteří splňují zákonné požadavky učitele náboženství, aby se ujali výuky na dané škole,“ dodává mluvčí.
Arcibiskupství: Rozsudek situaci zpřehledňuje
Arcibiskupství podle něj vždy mělo za to, že podle současné zákonné úpravy při splnění minima sedmi žáků je na výuku náboženství právní nárok. Zároveň přiznává, že dikce zákona nebyla úplně zřetelná. „Rozsudek situaci zpřehledňuje a přináší jasnější výklad školského zákona,“ připojuje Aleš Pištora.
Povinnost zajistit vyučujícího náboženství má tedy podle rozsudku vždy škola. Pokud vhodného člověka nemá, může se obrátit na příslušnou farnost či (arci)biskupství, které pomůže pedagoga najít.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou