16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Socha Krista Vykupitele oslavila 75. výročí

24. 10. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/43 Člověk a zvíře, 24.10.2006, Autor: Kateřina Šťastná

Proslulá, osmatřicet metrů vysoká, socha Krista Vykupitele (Cristo Redentor), která je symbolem brazilského Rio de Janeira, oslavila pětasedmdesát let.

Socha, vážící 1 145 tun, je dílem francouzského sochaře Paula Landowského. Zhotovena byla v Paříži a v roce 1931 byla instalována na dnešní místo – horu Cocovado. Viditelná je téměř ze všech částí šestimilionového města Rio de Janeiro.
Místní arcibiskup, kardinál Eusebius Scheid, při slavnostní liturgii na 700 metrů vysoké hoře přednesl poselství papeže Benedikta XVI.: „Socha Vykupitele vyniká mezi všemi jinými pomníky, protože Kristus stojí na vrcholu jako znamení otcovské péče a milosrdenství. Žehná městu a celému brazilskému národu...,“ stojí v poselství. Kardinál Scheid pak připomněl, že hora by se měla opět stát poutním místem, jak tomu bývalo dříve. „Kristus nás všechny ochraňuje, a to i přes stále stoupající kriminalitu ve městě,“ řekl při slavnosti starosta města Cesar Maia.
Až donedávna k soše vedla cesta plná zatáček a malá dráha a do roku 2002 musel každý zájemce o vyhlídku od sochy na celé město vystoupat 220 schodů. K 71. výročí sochy však byly přistavěny panoramatické výtahy a eskalátory. Nyní byl při slavnostní liturgii u paty sochy přečten dekret ohlašující stavbu chrámu Krista Vykupitele na vrcholu Corcovado. Vysvěcen by měl být již na začátku roku 2007.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou