16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Slyšte písně amerických osadníků...

20. 8. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/34 Jakub Deml inspirativní i po 130 letech, 20.8.2008

Řekne-li se radost ze společného zpívání, mnohým z nás se vybaví černošský gospelový sbor a expresivní volání: Haleluja! Více než 200 let stará a nepřerušená historie společného zpěvu hymnů a dalších duchovních písní však existuje i v bělošské komunitě ve Spojených státech. Nazývá se sacred harp podle stejnojmenného zpěvníku a je součástí rozsáhlejší tradice zpěvu podle tzv. tvarových not. Písničkář a hudebník Tim Eriksen, vzezřením holohlavý rocker s náušnicí a několika masivními prsteny, starou duchovní hudbou a jejím zpěvem žije. Letos v létě vystoupil na třech českých festivalech. V Náměšti nad Oslavou měl sólový recitál a další den učil zájemce v místním katolickém kostele základy staré americké duchovní hudby.

Co je to vlastně sacred harp?

Před více než 200 lety vznikla v Americe tradice společného zpěvu podle takzvaných tvarových not a tato tradice je stále živá. Její součástí je i zpívání duchovních písní a nejdůležitější knihou, která hudbu v tvarových notách obsahuje, je právě sbírka Sacred Harp.

Rozumím-li tomu správně, důležitý je především duchovní rozměr této hudby...
Ano, jedná se v první řadě o náboženskou hudbu, avšak klíčová je také její sociální dimenze. Tyto písně se totiž zpívají ve společenství a pro někoho může být tento prvek ještě důležitější než duchovní texty.

Co si mám představit pod označením tvarové noty (shape notes)?
V roce 1798 vymysleli dva muži ve státě New York zvláštní způsob notace, který používá pro každou solmizační slabiku (fa, sol, la, mi...) zvláštní tvar: trojúhelník, kolečko, čtvereček a podobně. Mělo jít o zjednodušení čtení z not a svým způsobem se to ujalo.

U nás v Česku je tradice zpěvu sacred harp naprosto neznámá. Jste průkopníkem tohoto stylu i ve Spojených státech?
Tradice sacred harp vznikla na americkém jihu – ve státech jako Alabama nebo Georgie – a tam existuje oněch více než 200 let bez přerušení. Až v posledních desetiletích si našla cestu i do dalších oblastí. Já se jí věnuji ve společenství v Massachusetts. Patřím tedy mezi nové zpěváky sacred harp.

Styl sacred harp je postavený na čtyřhlasé harmonii. Jedná se pouze o sborový zpěv a capella, nebo se doprovázíte i na nástroje?
Zpěv sacred harp je zásadně a capella, čtyřhlasně. Ovšem doma zpěváci sacred harp občas sáhnou po houslích, banju nebo sednou ke klavíru a jen tak pro radost si tytéž písně zahrají. Já sám na svých sólových koncertech hraji jak staré křesťanské hymny, tak některé další písně podle tvarových not, staré milostné písně nebo balady a v neposlední řadě i autorské skladby. K tomu všemu můžu použít kterýkoli nástroj. A tak i písně ze sbírky Sacred Harp hraju například na housle a banjo, ale vedle toho je zpívám a capella.

Jsou vaše autorské skladby ovlivněné tradicí sacred harp?
Všechno, co dělám, je touto tradicí ovlivněno, protože stará duchovní hudba je ve mně pevně zakořeněna. I když poslouchám a hraju i jiné styly, myslím, že ve všem, čemu se věnuji, je tato stará tradice přítomná.

Je pro vás styl sacred harp více záležitostí harmonie, nebo víry?
Obojího – a stejně důležitý je i společenský rozměr. Sborový zpěv sacred harp nabízí každému, kdo se do něj rozhodne zapojit, určitý prostor. Každý sám zjistí, co pro něj společné zpívání znamená a co sám pro sebe ve staré duchovní hudbě najde.

Věnujete se i dalším žánrům, dokonce vyučujete zpěv na univerzitě. Co konkrétně plánujete do konce letošního roku?
Je toho dost. Nedávno jsem byl na turné se symfonickým orchestrem a náš společný projekt vyjde na podzim na CD. I tato nahrávka bude vycházet ze stylu sacred harp, avšak půjde o nové skladby s doprovodem orchestru. Nahrával jsem také s kubánským jazzovým klavíristou Omarem Sosou. Vystupovali jsme v červnu v newyorském klubu Blue Note a naše živá nahrávka vyjde rovněž na podzim. Zřejmě až v zimě vydám novou punkrockovou desku a kromě toho chystám sólové akustické album tradičních písní ze svého regionu, tedy z Nové Anglie.
Připravil Milan Tesař (autor je hudební redaktor Radia Proglas)
(Povídání s Timem Eriksenem včetně ukázek z jeho repertoáru si můžete poslechnout na Radiu Proglas v pondělí 15. září od 19.15 hodin.)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou