26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Skrze pochyby blíž k pravdě

17. 3. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/12 Mateřská není vězení, 17.3.2009, Autor: Lukáš Jirsa

Film amerického dramatika a filmaře Johna Patricka Shanleyho Pochyby se odehrává v prostředí katolické školy v polovině 60. let. Newyorská církevní škola je místem střetu progresivního otce Flynna a upjaté předkoncilně smýšlející sestry Aloysius, která kněze podezřívá ze sexuálního zneužívání žáků. Motiv sexuálního zneužívání je ale jen prostředkem pro střet dvou způsobů prožívání víry a dvou přístupů k pastoraci.

Kdy naposledy jsme měli možnost v kinech vidět film přímo hovořící o víře, ale zdaleka nejen o ní, tak důstojným a inspirujícím způsobem? Nyní taková příležitost je. John Patrick Shanley napsal Pochyby jako divadelní hru. Získal za ni mnohá ocenění včetně Pulitzerovy ceny a inscenace dosáhla celosvětového úspěchu. Po dva roky ji na svém repertoáru mělo i pražské Národní divadlo. Pro své filmové zpracování si Shanley vybral výjimečné herecké obsazení. Domácí tisk se většinou obšírně věnoval výkonu hvězdy první kategorie Meryl Streepové v roli sestry Aloysius a ostatní herce zcela neprávem odbyl jednou či dvěma větami. Přitom film stojí nejen na ní, ale stejnou měrou i na jednom z nejlepších herců současné střední generace Philipu Seymourovi Hoffmanovi v roli otce Flynna a na Amy Adamsové v roli mladé sestry James. Základní dramatický trojúhelník doplňuje Viola Davisová v roli matky černošského chlapce, který má být obětí sexuálního zneužívání. Všichni jmenovaní byli nominováni jak na Zlaté glóby, tak na Oscary. Příběh se odehrává v roce 1964, v období převratných změn nejen v katolické církvi, ale i ve světě jako takovém. Uplynul rok od zavraždění J. F. Kennedyho, v Evropě se schylovalo k zásadnímu zpochybnění základů společnosti, světem vál svěží vítr, který se posléze změnil v prudkou bouři na obou stranách „železné opony“. Ve filmu je pocit nejistoty, změny a pochybování budován na několika úrovních: truchlivé podzimní počasí, déšť a prudký vítr nevěstí nic dobrého, nečekané barevné tóny interiérů, neustále pootevřené okno sestry Aloysius, jímž do jejího pevně hierarchizovaného světa proniká ono vnější nebezpečně chaotické počasí. Papež Jan XXIII. ostatně v souvislosti s 2. vatikánským koncilem také hovořil o touze „nechat otevřená okna církve, abychom viděli na lidi venku a oni se zase mohli dívat dovnitř“. Někteří okna otevírali s láskou a důvěrou v Boží milost, někteří by je raději nechali zavřená dál. Otec Flynn byl jedním z těch, kteří očekávali svěží vzduch s nadějí. Philip S. Hoffman jej ztělesnil s vnitřní pravdivostí a jistotou. Úvodní kázání o pochybách a nejistotě, v níž nejsme nikdy sami, nenechá na pochybách nikoho. Set- káváme se s hereckým projevem, který v sobě nese mnohaletou zkušenost nejen hereckou a divadelní, ale také hluboce lidskou. Kázání o pomluvách, které jsou nezadržitelné jako poletující peří, pak díky filmovému zachycení dodává slovům otce Flynna další rozměr. Nejde o zbytečnou doslovnost, ale naopak o jeden z nejsilnějších okamžiků filmu. Poletující peří v sobě nese odkaz na vrcholné spirituální dílo filmové historie – na Andreje Rubleva ruského režiséra Tarkovského. Vyprávění o neochvějné jistotě, která může být nebezpečná, a o pochybách, jež skrze svoji bolestivost mohou vést k hlubšímu poznání pravdy, bychom v kinech neměli minout.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou