26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Situace v Libyi zůstává stále napjatá

29. 8. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/36 Antonín Dvořák, 29.8.2011

Přestože se minulý týden podařilo povstaleckým jednotkám dobýt libyjskou metropoli Tripolis, vyhráno stále ještě nemají a boje s přívrženci Muammara Kaddáfího dosud probíhají. Situace v Tripolisu je kvůli tomu značně nestabilní a lidé se často bojí vycházet ze svých domovů.

„V ulicích střeží povstalecké hlídky a čas od času je slyšet střelba. Lidé zůstávají převážně doma, jenže jim začíná docházet jídlo a benzín,“ popisuje jeden z tamějších obyvatel agentuře Fides aktuální situaci. Několik hodin dokonce nešla elektřina, ale její dodávky se už podařilo obnovit. Dobře na tom nejsou také nemocnice, které se potýkají s nedostatkem personálu. Do práce chodí především zahraniční zaměstnanci, většina Libyjců zůstala doma. Výbušná situace není příznivá ani pro malou místní katolickou komunitu, kterou tvoří především přistěhovalci z Filipín. „Na počátku jsme pomýšleli na jejich evakuaci, nyní je situace natolik nejistá, že nemohou být bezpečně přestěhováni,“ vysvětluje italský misijní biskup Giovanni Martinelli. Přístup povstalců ke křesťanům je ale podle něj naštěstí neutrální. „Žádné incidenty jsme zatím nezaznamenali,“ dodává biskup Martinelli. Bezpečno v zemi však zdaleka není. Minulý týden například ozbrojenci loajálního režimu Muammara Kaddáfího unesli čtyři novináře italských deníků, mezi nimi i dopisovatele katolického deníku Avvenire. Novináři byli zastaveni skupinou civilistů, kteří zabili jejich řidiče, obrali je o peníze, počítače i telefony a následně je předali vojákům Kaddáfího režimu. Den poté se je ale podařilo osvobodit, takže vyvázli bez zranění.

OHROŽENÍ FRANTIŠKÁNI

Během bojů o Tripolis zasáhla dramatická situace naplno i malou františkánskou komunitu. Řeholníci se kvůli obavám z násilností museli zabarikádovat přímo ve svém konventu v Tripolisu. „Telefonní linky jsou momentálně přerušené, proto je nemůžeme kontaktovat, ale snad jsou v pořádku,“ sdělil agentuře Fides zdroj z tripoliského apoštolského vikariátu. Podle biskupa Giovanniho Martinelliho bude řešení problémů silou trvat ještě dlouho, což nepomáhá poválečnému sjednocení národa. Proto podle něj v této chvíli není pozdě připomínat potřebu mírových rozhovorů a smíření. Příliš růžově nevidí situaci ani Cristiano Tinazzi, novinář, který se zdržuje v zóně kontrolované povstalci v hlavním městě Libye: „Přenesení povstalecké prozatímní vlády do Tripolisu bude trvat ještě řadů dnů, vyhráno zdaleka není. Problém je ve čtrti Abu Salim. Není možné užít síly jako při vstupu do Kaddáfího bunkru, protože jde o hustě obydlenou oblast a stálo by to životy spousty civilistů. NATO tedy nemůže bombardovat tak jako v minulých dnech. Ve čtvrti přitom zůstává celá řada lidí, kteří jsou věrní Kaddáfího vládě,“ vysvětluje novinář Tinazzi. Proto i přes postup povstalců z minulého týdne nejsou boje v Libyi zřejmě ještě zdaleka u konce

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou