16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Šestero adventních rad pro dětský věk

24. 11. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/48 Žít v souladu s přírodou, 24.11.2008, Autor: Marie Mesanyová

Stejně jako má advent místo v liturgickém roce, tak mají adventní rituály pro děti své místo v rodičovské výchově. Zdánlivě samozřejmé věci mohou přinést i docela malým dětem řadu duchovních zážitků.

1. Adventní věnec

Ten je pro děti viditelným znamením, že nastává zvláštní čas. Nebude to jen dekorace, když přidáme malý obřad, příležitost ke společnému setkání – třeba s krátkou modlitbou. Předchází mu zapálení a posléze i sfouknutí svíček. Vlastně to nestojí téměř žádný čas navíc. Snad pár minut, které stejně jinak utečou mezi prsty.

2. Betlémská jeskyně
Zatím bez Svaté rodiny. Vedle ní připravte krabičku s nasekanou slámou nebo s nastříhanou žlutou bavlnkou. Za každý dobrý skutek dají jednu slámečku nebo bavlnku do jeslí – aby se Ježíšku měkce spalo, až se narodí. Děti vědí, co to znamená: blíží se Vánoce, je čas chystat Ježíškovi dárky, podobně jako si je chystáme pro sebe navzájem. Dárky pro Ježíška – to je drobný sebezápor, nezištná pomoc, pozornost, modlitba, splněný úkol, radost udělaná druhému člověku.

3. Adventní kalendář
Tak těm se k velké radosti dětí nevyhneme. I když je nekoupíme, stejně je od někoho dostanou. Se Santa Klausem a čokoládou. Tak je poctivě otvírejme, ale čokolády můžeme balit do stříbrného alobalu a schovat na stromeček. Co na tom, že reliéf obrázku bude tak trochu setřelý od dětských ručiček. Mimo to lze vyrobit vlastní kalendář – putování postaviček Josefa a Marie klikatou cestou do Betléma, domky, kterým se postupně otvírají a rozsvěcí okénka, dolepovat dílky obrázku... Děti neměří čas na hodiny, dny, týdny, ale na radostné události. Takový kalendář jim pomáhá ohraničit čas adventu.

4. Pečení cukroví s dětmi
Chce to hlavně pevné nervy, nadhled a vědomí, že cíl je právě ve společné práci a společně stráveném čase – a ne v kráse cukroví. A počítejte s tím, že roztodivné tvary z mírně zašedlého těsta (při nejlepším úsilí o čistotu rukou) pak budou muset být na vánočním stole. Děti si totiž neuvěřitelně pamatují, co vyrobily.

5. Uklízení
S tím je to podobné. Když se dělá společně, přináší jiné hodnoty než čistotu (dokud jsou děti malé). Snaha nesmí vyjít naprázdno, takže nakonec to stejně musí někdo dotáhnout. Útěchou nám pak budiž to, že efekt zdánlivě marné námahy se dostaví, až děti trochu povyrostou a přiloží ruku k dílu.

6. Dárečky
Děti připravují dárečky pro blízké, pro kamarády. Něco se koupí, ale lépe, když se toho více vyrobí. A hlavně obřadně zabalí. Už při vyrábění se těší, jakou bude mít tatínek radost, až dárek rozbalí. Učí se ovládat touhu pochlubit se. To stojí velké úsilí a zvláště malé děti potřebují spojence, který je podpoří a zároveň se bude těšit s nimi.
Krásný advent přeje
MARIE MESANYOVÁ, Pedagogicko-psychologická poradna Praha
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou