26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Sazovický kostel mezi „nej“ stavbami světa

2. 1. 2018

|
Tisk
|

Jedna z 10 nejlepších staveb světa za loňský rok stojí na Zlínsku v nevelké obci Sazovice. A není to ani vila, ani administrativní budova, ale sakrální stavba: nový kostel sv. Václava od architekta Marka Jana Štěpána.

Vydání: 2018/1 Tříkrálová sbírka začíná, 2.1.2018, Autor: Jiří Macháně


Mezi pozoruhodné stavby kostel zařadil americký prestižní časopis o architektuře Azure. Chrám se zvonkohrou má tvar svitku papíru či románské rotundy, dýchá lehkostí a je prozářený světlem.
Jak píše Azure, autor stavby architekt Štěpán se netají odkazem na pražskou rotundu postavenou původně samotným sv. Václavem, aniž by kostel působil archaicky. Časopis uvádí, že čistota a jednoduchost tohoto chrámu jsou velmi oslovující. Architekt pro KT uvedl, že pracoval s tímto záměrem: „Dnes jsme přehlcení informacemi. V kostele bychom proto měli vnímat klid, čistotu prostoru a uvědomovat si své nitro.“ Aby chrám zval a vedl návštěvníky k Bohu, si v reakci na významné ocenění přeje místní duchovní správce P. Michal Šálek. „Krása stavby může být podnětem. Lidé jsou ale dnes spíš sběratelé zážitků, tak doufám, že neskončí jen u pohledu na architekturu, ale půjdou ještě dál – od podnětu k víře,“ říká P. Šálek. Loni v květnu při slavnostním žehnání chrámu olomoucký arcibiskup Jan Graubner vyjádřil podobné přání: aby se krásný sazovický kostel stal „audienční síní pro setkávání člověka s Bohem“. Drobný kostel a jeho autor Marek Jan Štěpán se ocitli ve společnosti světových es, jako je Jean Nouvel, tvůrce pobočky Louvru v Abú Zabí, nebo Norman Foster, autor budovy firmy Apple v Chicagu.
Sazovický kostel stavěla místní farnost dva roky, rozpočet přesáhl 20 milionů korun, z nichž se část vybrala ve veřejných sbírkách. Místní věřící o stavbu kostela usilovali osmdesát let.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou