26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

S Pavoučkem skautují celé rodiny

1. 8. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/32 Poutní deníky, 1.8.2011, Autor: Tomáš Kutil

Hned 14 velkých indiánských tee-pee upoutalo minulý týden pozornost každého návštěvníka Měsíčního údolí u Vlašimi. Navíc jejich osazenstvo bylo poměrně nezvyklé: v každém z nich bydlela jedna rodina, nechyběly ani nejmenší děti. Tento netypický tábor se jmenuje Pavouček Iktomi a je charakteristický právě tím, že se ho účastní celé rodiny.

Jedná se o zatím u nás nepříliš rozšířený family skauting. Zjednodušeně řečeno jde o skautování, které je ale přizpůsobené tomu, aby ho mohly absolvovat celé rodiny i s dětmi, většinou předškolního věku. Větší děti už pak obvykle pokračují v klasických skautských oddílech. „Bylo nám líto, že už jsme přestali jezdit jako aktivní vedoucí skautských táborů, ale pak nás napadlo, že bychom si tyto tábory mohli přizpůsobit,“ vysvětluje důvod vzniku Pavoučka Ondřej Remeš, hlavní koordinátor tábora. Postupně se proto seznámili s principy fungování family skautingu a rozhodli se ho vyzkoušet. A letos díky tomu mohli být už na šestém táboře. Pavouček Iktomi je navíc úzce propojen se dvěma pražskými farnostmi – kobyliskou a bohnickou. Svědčí o tom i fakt, že celý tábor absolvoval i P. Ondřej Matula z kobyliské farnosti. Každý den sloužil u ručně vyrobeného oltáře mši svatou, dvě z nich – zahajovací a závěrečná – byly pojaty slavnostněji a účastnilo se jich v podstatě celé osazenstvo tábora. „Beru to jako velmi obohacující čas, kdy si mohu se svými farníky příjemně popovídat, společně se zasmát a modlit se. Myslím, že je velmi cenné, když lidé mohou mít svého kněze s sebou i na dovolené,“ říká P. Matula a přiznává, že během toho týdne si odpočine, protože organizační zátěž neleží na něm, ale rozdělí si ji mezi sebe jednotlivé rodiny. Každý den má na starosti dvojice rodin. Během týdne se všichni prostřídají, a každou část táborové hry tak připravuje někdo jiný. Letos se děti spolu se svými rodiči vžili do rolí indiánů. Slavnostní nástupy proto probíhaly v indiánských krojích, které ušily většinou maminky, a nechyběly ani indiánské pokřiky. Týdenní tábor je sice vrcholem aktivit Pavoučka, není ale jedinou akcí, kterou spolu rodiny podnikají. Během roku se snaží pravidelně jezdit na jednodenní výpravy, v zimě na hory, v adventu vyrábějí různé vánoční ozdoby apod. V rámci kobyliské farnosti pak pod hlavičkou Pavoučka vzniklo též rodinné modlitební společenství, které je otevřené i těm, kdo se táborů neúčastní.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou