26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Rozloučení s arcibiskupem Karlem Otčenáškem

6. 6. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/24 Duch Svatý, 6.6.2011, Autor: Jiří Prinz

Velkým náměstím v Hradci Králové se rozléhá zvuk zvonů. Svolává věřící do katedrály Svatého Ducha, aby se tu rozloučili s nedávno zesnulým arcibiskupem Karlem Otčenáškem.

Katedrála už je zaplněna do posledního místečka, a tak se stovky příchozích musí spokojit se sledováním smutečního obřadu na velkoplošné obrazovce umístěné před katedrálou. Dění na obrazovce tak může sledovat i množství zvědavců z oken přilehlých domů. Rozloučit se s oblíbeným pastýřem přišli biskupové z České republiky i ze zahraničí, politici, akademici a také političtí vězni z padesátých let. Právě s nimi sdílel zesnulý arcibiskup muklovský osud a v komunistických kriminálech také jako mladý, tajně vysvěcený biskup prošel formací, která zásadně ovlivnila celý jeho další život. Ví to i jeho první nástupce v úřadě královéhradeckého biskupa a nynější pražský arcibiskup Dominik Duka, který k tomu ve své homilii řekl: „Ve vězení se mladý adept biskupské služby ptal dnes již blahoslaveného Pavola Petera Gojdiče: Co by mělo být mým posláním? Gojdič mu odpověděl: Buď dobrý člověk.“

Zesnulému poděkoval i papež

To, že arcibiskup Otčenášek tomuto úkolu dostál, potvrzují všichni řečníci, kteří po bohoslužbě přicházejí k mikrofonu, aby poděkovali za službu Karla Otčenáška církvi i společnosti. Apoštolský nuncius Diego Causero tlumočí pozdrav Svatého otce a po něm hovoří ministr financí Miroslav Kalousek a primátor Hradce Králové Zdeněk Fink, kondolenční slova prezidenta Václava Klause zase předčítá šéf protokolu jeho kanceláře. Slova se ujímá i předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová: „Jsem ráda, že jsem se ve svém životě poznala s laskavým člověkem, jakým byl bratr Karel Otčenášek. Proč ho nazývám bratrem? Jsme--li všichni dětmi Božími, pak jsme přece všichni bratry a sestrami – a on mě také nazýval sestrou,“ vzpomíná Naděžda Kavalírová a jménem všech politických vězňů dodává: „V různých vězeních strávil devět let a vždy přitom zůstal věrným služebníkem svého Pána. Nezapomeneme.“ Poslední slovo patří novému královéhradeckému biskupovi Janu Vokálovi. Zpráva o jeho nedávném jmenování zastihla arcibiskupa Otčenáška už vážně nemocného, ale přesto se z ní ještě stihl radovat. „Pan arcibiskup zůstane v mé paměti jako vzor na cestě ke kněžství,“ složil mu nový biskup poklonu, po níž se královéhradeckým náměstím rozezněl potlesk.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou