16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Rezoluce Evropského parlamentu proti životu

21. 1. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/4 Obrácení sv. Pavla, 21.1.2009, Autor: Martin T. Zikmund

V Evropském parlamentu ve Štrasburku byla minulý týden přijata rezoluce o porušování lidských práv v EU. Všechny členské státy mají podle ní zavést právo na potrat.
Evropští poslanci v poměru 401 : 220 vyzvali členské státy, aby usnadnily ženám přístup k antikoncepčním metodám, a zabránily tak „nechtěným“ těhotenstvím a nelegálním a rizikovým potratům. Zpráva dokonce přímo požaduje, aby všechny státy EU zajistily právo na potrat. „Poslanci z křesťansko-demokratických stran hlasovali proti těmto návrhům, ale liberálně uvažujících poslanců z různých politických uskupení je v Evropském parlamentu většina a ti nás přehlasovali,“ vyjádřil se český europoslanec Jan Březina. Podle něj je ovšem výhodou, že právě bioetické otázky zůstávají v kompetenci národních legislativ, a tak se rozhodující diskuse vedou na národní úrovni. Jinak by se prý Evropané nedohodli – nejen pro Iry nebo Poláky, ale i pro Slováky, Portugalce, Italy a Němce by byla podle Březiny liberálnější evropská legislativa nepřijatelná.
HLAS BISKUPŮ
Do české národní diskuse o této problematice vstoupili čeští a moravští biskupové už na podzim ve svém pastýřském listě. V něm se mimo jiné píše: „Ne vše, co je lékařsky možné, je taky dobré a dovolené. Například vyšetření, kterým se má rozpoznat případná nemoc dítěte ještě před porodem, je dovolené. Má však směřovat k léčení, nikoli k potratu, a to ani v případě, kdyby se ukázala pravděpodobnost, že se narodí postižené dítě. Diagnóza se nesmí rovnat rozsudku smrti.“ To je podle českých a moravských biskupů také důvod, proč „církev chápe ochranu bezbranných nenarozených dětí tak vážně, že každého, kdo úmyslně provedl nebo si nechal provést potrat, považuje za vyloučeného ze společenství církve. Takový člověk nemůže přistupovat ke svátostem, dokud nelituje svého skutku a nedosáhne zrušení trestu.“
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou