23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Řezno má biskupa s českými kořeny

29. 1. 2013

|
Tisk
|

V Řezně, kde byla v roce 845 křtěna česká knížata, mají od minulé soboty nového biskupa. Jeho rodina pochází z Čech a on se k tomuto původu hlásí.

Vydání: 2013/5 Doufáme, že bude prezidentem všech, 29.1.2013, Autor: Martin T. Zikmund

„Dnešnímu svěcení můžeme rozumět jako jistému druhu odškodnění,“ prohlásil s humornou nadsázkou nový řezenský biskup Rudolf Voderholzer před několika tisícovkami lidí v tamní katedrále
sv. Petra. Lidé mu odpověděli smíchem. To proto, že věděli, o čem jejich nový biskup mluví: jeho předchůdce
v 10. století – sv. Wolfgang – i přes odpor řezenské kapituly prosadil vytvoření samostatné české diecéze se sídlem v Praze a označil ji za perlu. „Drahou perlu zříme, která se pod českou zemí skrývá… Ejhle já, cožkoliv mám, i sebe sama rád na to vynaložím, aby se zmohutnělé v Čechách církvi dům Páně ustálil,“ pravil podle pověsti sv. Wolfgang, řezenský biskup, pod nějž do roku 973 Čechy církevně spadaly.

Wolfgang pak nejen podpořil vytvoření samostatného pražského biskupství, ale dokonce se i osobně zúčastnil intronizace prvního pražského biskupa Dětmara. O 1040 let později, 26. ledna 2013, v den, kdy v Česku v záchvěvech protiněmecké rétoriky vrcholily prezidentské volby, byl svěcen v řezenské katedrále nástupce sv. Wofganga Rudolf Voderholzer, jehož matka se narodila v západočeských Kladrubech. Jako mladé děvče musela odejít se svou matkou v rámci poválečného odsunu do Bavorska. Její syn Rudolf se stal minulou sobotu 78. řezenským biskupem a ona u této události spolu s mnoha svými potomky nemohla chybět. 

„Chtěl bych dnes – na svátek sv. Timotea – poděkovat své matce i babičce. Rád doznávám, že podobně jako Timoteus na své cestě víry za mnohé vděčil své babičce Lois a matce Euniké – jak mu to připomíná ve známém listě sv. Pavel – tak stejné to bylo i v mém případě.“ Katedrála odměnila biskupa za tato slova bouřlivým potleskem.

Řezno v sobotu 26. ledna při svěcení svého nového biskupa hostilo desítky biskupů a kardinálů. Mezi nimi se dostalo zvláštní výsady třem, kteří nového biskupa světili: kardinálu a metropolitovi Reinhardu Marxovi z Mnichova, prefektu Kongregace pro nauku víry arcibiskupu Gerhardu Ludwigu Müllerovi z Říma a biskupu Františku Radkovskému z Plzně. „Bylo to krásné gesto, že si mne Rudolf Voderholzer zvolil za spolusvětitele. Je vidět, že mu na vztazích s Čechami záleží. Ostatně ve svém biskupském znaku má most, chce být stavitelem mostů – a to také k nám,“ svěřil se KT biskup František Radkovský. Ten mu také veřejně předal dar partnerské plzeňské diecéze: pozlacenou kopii hlavy plzeňské madony, která se těší úctě věřících nejen v západočeské metropoli.

„Ať se na to nejprve podívají kanovníci,“ uvedl kardinál Marx, když mu tamní probošt při slavnostní mši oficiálně a poněkud strnule předkládal jmenovací bulu nového biskupa. V řezenském dómu tím znovu vyvolal veselí. Bylo toho zapotřebí, neboť po většinu této tříhodinové bohoslužby se její účastníci svorně klepali zimou.

Možná i proto, aby přítomné zahřál, pronesl kardinál Marx plamenné kázání – bez papíru, pouze s berlou v ruce. „Posílám vás jako ovce mezi vlky,“ zahřmělo v dómu při jeho homilii. „Žeň je velká v Řezně, Německu, Evropě, to není truchlení, ale příslib. Je na čí stopy navazovat,“ připomněl novému biskupovi nejen sv. Wolfganga, ale i jeho předchůdce, arcibiskupa Müllera, „ale je třeba obout vlastní boty.“

Když pak nový biskup odpověděl desetkrát na příslušné otázky světitele „Jsem připraven“ a slavnostně přijal evangeliář i biskupské insignie (prsten, mitru a berlu), zaznělo radostné a mohutné Te Deum. „Radostné tváře v katedrále svědčí samy za sebe,“ vystihl atmosféru obřadu kardinál Marx.

Než se nakonec asi tři stovky nosičů praporů katolických spolků daly do pohybu, aby defilovaly v katedrále i před ní, zazněl už poněkolikáté nebeský hlas slavných řezenských katedrálních vrabců, kdysi dirigovaných papežovým bratrem Georgem Ratzingerem. I on byl přítomen, i když s jinou než dirigentskou hůlkou. Mohl se těšit i z fenomenální varhanní improvizace Franze Josefa Stoibera na největších a nejtěžších zavěšených varhanech na světě, které váží celých 37 tun. Zkrátka Bavorsko platí nejen v Německu či střední Evropě jako těžká váha – ostatně odtud přišel do Říma současný prefekt Kongregace pro nauku víry. A nejen to –  odtud pochází i papež.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou