26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ranní rozcvičky pro duchovní zdraví

2. 1. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/1 Máš důvěru v budoucnost?, 2.1.2006, Autor: Jan Paulas

V minulých dnech se na knižních pultech objevila již čtvrtá knížka P. Milana Badala, bývalého šéfredaktora Katolického týdeníku. Jeho předchozí tituly (Desatero nepovídek, Apokryfy pro kočku a Zcestopisy) se tak rozrostly o Ranní rozcvičky, které vydalo nakladatelství Sursum.

Vaše nová knížka nese název Ranní rozcvičky. Měli bychom ji tedy  číst spíš na začátku dne, než před spaním?
Ona by se měla spíš poslouchat. Vznikla totiž na popud rozhlasové stanice Vltava, kde se vždycky před sedmou hodinou ranní čtou úvahy, jež by člověku měly dodat odvahu k vykročení do nového dne. Proto jsou to texty méně „literární“ – jde vždy o kratičký příběh a z něho plynoucí povzbudivou myšlenku. Člověk by ráno neměl cvičit jen tělo, ale je třeba trochu rozpohybovat i ducha. Tak doufám, že mé úvahy tu někoho nadzvednou, jiného pohnou k nějaké činnosti, dalšího přivedou k nějakému rozumnému postoji.

Na začátku knihy píšete, že se vás lidé ptávají, zda se vaše příhody skutečně staly. Já se vás zeptám na něco jiného: Co na to říkají lidé, kteří se ve vašich povídkách poznají? Mluví s vámi ještě?
Většiny „postižených“ jsem se dovolil předem, zda jejich skutečná jména mohu použít. U některých, jimž jsem o tom neřekl, souhlas mlčky předpokládám. Nicméně abych se vyhnul vysokým soudním pokutám za urážky na cti, rozhodl jsem se knížku všem, kdo v ní vystupují, darovat. I to mne přijde dost draho. Pochopitelně pro „hrdiny“ takových textů je to ve skutečnosti velká čest, že se dostali do literatury. Vždyť se o nich možná budou učit ještě jejich vnukové!

Vidím, že máte nemalé ambice. Ale nechme nadsázku na chvíli stranou. V podtitulu knihy píšete, že jde o „neuvěřitelné příhody pro povzbuzení“. Co povzbudivého v nich čtenář může nalézt?
Z vás by, pane redaktore (mluvím teď jak Miloš Zeman), asi moc dobrý korektor nebyl. Ten podtitul zní „neuvěřitelné příhody po vzbuzení“. Když to čtete, jde o příhody po probuzení, po procitnutí. Ale když to budete poslouchat, je možný i druhý výklad, že jde o „povzbudivé“ příhody. V tom případě je povzbudivá ta skutečnost, že se každému z nás může stát něco báječného, výjimečného, a že to může být i docela velká legrace.

Myslíte si, že se na vás tyto neuvěřitelné příhody lepí, nebo se spíš umíte kolem sebe dívat lépe než my ostatní?
Myslím, že moc záleží na úhlu pohledu. To, o čem píši, se pochopitelně stává každému z nás. Ale my si málo uvědomujeme krásu, poezii i komiku situací, které prožíváme. Je dobré pěstovat pro takové věci cit, třeba právě četbou této knížečky. Kdysi v Hostu do domu bývala rubrika „Kouzlo nechtěného“ - to jen pro příklad. Dnes bych do ní s radostí zařadil nápis na malém dodávkovém autu jisté brněnské firmy. Jsou tam uvedeny činnosti, které tato firma, jež hlavně obchoduje se zbraněmi, umí zajistit pro své zákazníky. Takže se dočtete v jednom sloupci: zbraně, střelivo atd., ve druhém sloupci: odhady pozůstalostí apod. To je přece skvělý černý humor. Nebo když mi přátelé vyfotili v jižních Čechách v novinovém stánku po sobě jdoucí tituly: ...Republika, Právo, Katolický týdeník, Náš sex, Chovatel... Nebo když mě novináři, kteří vědí, že katoličtí kněží jsou „otcové“, v přílišné úctě titulují „pane otče“. To si pak připadám jako v mlýnici. A jsem potěšen. Jinak tyto příhody beru jako velkou životní prémii, kterou mi ten nahoře chce osladit občas nelehké okamžiky. 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou