23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Rakousko: Čtyřicet dní bez aut

20. 2. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/8 Půst jako přežitý požadavek?, 20.2.2007

Od Popeleční středy až po Hod Boží velikonoční by se měli naši jižní sousedé vzdát svých milovaných autíček a pokud to je možné, zvolit jiný dopravní prostředek, případně jít do práce po svých. Vyzývají je k tomu rakouská katolická i evangelická církev kampaní „Autofasten 2007“, Půst od aut.

Vídeňský světící biskup Franz Scharl tuto iniciativu označil za moderní smysluplný způsob postu: „Je to konkrétní šance, jak se osobně a aktivně zapojit v ochraně klimatu a zasadit se pro zachování stvořitelova díla.“ Také biskup evangelické církve augsburského vyznání v Rakousku Herwig Sturm, sám zapálený řidič, vyzývá k odvaze učinit změnu. Biskupové zároveň vyjadřují spokojenost nad ekumenickým rozměrem celé kampaně. „Zodpovědnost za životní prostředí a jeho zachování pro budoucí generace je klíčovou úlohou církví,“ dodává biskup Scharl.

NĚKDY NENÍ JINÁ MOŽNOST
„Kdo si odepře jízdu automobilem a jde pěšky nebo cestuje na kole či veřejnými dopravními prostředky, prospívá nejen klimatu, ale i svému zdraví,“ uvádí Evelyn Hödelová, pověřená ve vídeňské arcidiecézi péčí o životní prostředí. Ta zároveň informovala, že loni se akce oficiálně účastnilo na 3000 lidí a letos se jich očekává ještě mnohem víc. Do kampaně se zapojily také některé dopravní společnosti, které věnovaly asi 300 volných časových jízdenek.
Na otázku, zda by podobný projekt měl šanci uspět i v Česku, pro KT odpovídal P. Metoděj Zdeněk Kozubík OPraem z Jihlavy. Podle něj ten, kdo má tu možnost a nemusí jezdit, nečeká až na půst, protože převážná většina našich věřících nemá tak skvělé platy a důchody, aby zbytečně utráceli za benzín. Přesto ale dodává: „Vím, že pro mnohé farníky je „půst od auta“ nemožný.“ V posledních letech byla značně omezena veřejná doprava a lidé se tak obtížněji dostávají do zaměstnání.
(kap, kš, orf)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou