12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Rakouské feministky se domáhají funkcí v církvi

31. 8. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/33 Mladí křesťané na módní vlně, 31.8.2004

Svěcení žen: ano či ne?
Zástupkyně katolického ženského hnutí (kfbö), největší katolické ženské organizace v Rakousku, požadují účast ve vedení církve a usilují dokonce o zavedení diakonátu žen.

Předsedkyně kfbö Margit Hauftová prohlašuje: „Pracně, krok za krokem docílíme větší rovnoprávnosti v církvi. Je prokázáno, že i ženy v prvotních křesťanských společenstvích působily jako ´jáhenky´a ´apoštolky´. Ustrašené setrvávání v tradicích, které ženy diskriminují, už přestává být pro řadu lidí snesitelné a ztěžuje to cestu ke katolické víře. Povolání žen ke kněžským službám by měla církev konečně začít brát vážně, měla by se otevřít a přehodnotit a rozvinout podmínky k přijetí do duchovních funkcí. Svěcení žen je sice tabu z pohledu Vatikánu, avšak kfbö tvrdí, že možnost svěcení diakonek by byla nutně obohacením církve a očekává, že se situace změní.
NOVÝ SMYSL ŽENSTVÍ
Naopak bývalá luterská farářka, Jennifer Ferrara, která v roce 1998 konvertovala ke katolické víře, a tudíž se musela vzdát své funkce farářky, říká, že svěcení žen není důležité. „V církvi existuje velká škála jiných možností, jak mohou ženy uplatnit svou službu. Stačí jen přijmout svou roli.“ Ve své knize „The Catholic Mystique“ (společně s Patricií Sodano), píše o svém obrácení a zároveň hledá odpovědi na otázku jaké je místo ženy v církvi. V rozhovoru pro agenturu Zenit uvedla, že právě katolická církev je jedna z mála institucí, které uznávají význam ženství. „Jako luteránka jsem neměla žádný ženský vzor pro svatost, ke kterému bych se mohla s důvěrou obracet. Přestože mnohé protestanstké církve světí ženy, neznají význam „Matky církve“, zosobněné Marií. Až jako laický člen římskokatolické církve jsem nalezla nový smysl mého ženství a mateřství,“ uvedla.


Dokument o spolupráci muže a ženy v církvi a ve světě
Papež Jan Pavel II. schválil text Kongregace pro nauku víry, který předložil její předseda kardinál Joseph Ratzinger, o vztahu muže a ženy. Nese název List biskupům katolické církve o spolupráci muže a ženy v církvi a ve světě, Vatikán ho zveřejnil o poslední červencové sobotě.

Dokument, který má formu dopisu, upozorňuje na zvláštní význam odlišnosti muže a ženy. Na jedné straně se vyrovnává s feministickou ideologií, na straně druhé bojuje proti nerovnosti mezi pohlavími. List je aktuální i proto, že se v posledních dobách stále víc uvažuje o důstojnosti ženy, jejích právech a povinnostech v různých oblastech společnosti i církve. Mj. se v něm píše, že „I přes skutečnost, že některé feministické přístupy hlásají požadavek „pro sebe“, žena zachovává hlubokou intuici, že to nejlepší svého života je právě v jednání směřovaném pro druhého, jeho růst a ochranu. Tato intuice je spojena s její tělesnou schopností dát život. Umožňuje jí brzy získat zralost, cit pro vážnost života a odpovědnost, který zahrnuje.“
Ve svém rozhovoru pro Radio Vaticana arcibiskup Angelo Amato, sekretář Kongregace pro nauku víry na otázku jak je dnes nahlížen přínos ženy pro život církve, odpovídá: „V církvi je ženský prvek více mimořádně centrální a přínosný. Církev, nevěsta Kristova, viděla vždy svůj vzor a svou matku v Marii. Od ní získává některé základní postoje, jako je vstřícnost ve víře k Božímu slovu a hluboký vztah intimity s Ježíšem a jeho milosrdnou láskou. V tom smyslu má žena v církvi mimořádně důležitou roli.“
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou