16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

První synoda od zvolení Benedikta XVI.

11. 10. 2005

|
Tisk
|

Ve Vatikánu probíhá až do 23. října třítýdenní biskupská synoda o eucharistii. Účastní se jí zatím nejvíc biskupů v její čtyřicetileté historii a je zároveň první synodou od dubnového zvolení papeže Benedikta XVI. do úřadu.

Vydání: 2005/42 Věřím v Boha, ne v církev, 11.10.2005, Autor: Kateřina Beščecová

 

„Otázky nedostatku kněží a případného zdobrovolnění celibátu v katolické církvi přišly na pořad jednání hned druhý den 11. biskupské synody,“ uvedla agentura Kathpress a dodala, že zasedání se účastnil také papež Benedikt XVI. Jak informovali přítomní, pozorně sledoval jednotlivé příspěvky a dělal si poznámky. Někteří biskupové žádali o lepší rozvrstvení kněží - například biskup z Hondurasu sdělil, že v jeho zemi je pouze jeden kněz pro více než 16 000 katolíků. Kardinál Angelo Scola, generální referent synody, uvedl, že nedostatek kněží je vážný problém, a to i v zemích, kde jsou početné církevní komunity. Nicméně dodal, že církev nemůže určit, podobně jako tomu bývá ve firmách,  ideální počet kněží. Řešením podle něj rozhodně není svěcení ženatých mužů. „Celibát má hluboké teologické motivy,“ zdůraznil. V souvislosti s přijímáním eucharistie pro rozvedené a znovusezdané páry zmínil rozšíření možností zneplatnění manželství podle církevního práva a vyzval církevní komunity, aby se nebály těmto párům pomáhat. Rozdílné názory zazněly v otázce významu bohoslužby slova (a možnosti udílení eucharistie), která se na mnoha místech světa stává kvůli nedostatku kněží běžnou. O otázce eucharistie ve vztahu k pravoslavným církvím hovořil řecký biskup z Korfu, Yannis Spiteris: „Není snad viditelnější prvek v rozdělení církve než způsob, jakým přistupujeme k eucharistii. Nevěříme-li stejně, nemůžeme sdílet tutéž eucharistii. Je tragédií rozdělení církve, že to tak není... Co je to totiž za eucharistii, když rozděluje a nespojuje?“ Ve vatikánské synodní aule se však projednávala také otázka inspirovaná nejnovějším vývojem v USA: zda mohou přistupovat ke sv. přijímání také ti, kdo souhlasí s potratovou politikou.

 

Synody se účastní 256 synodních otců, 32 odborníků a 27 auditorů, pozváno bylo také 12 představitelů nekatolických církví a křesťanských společenství. „Vzhledem k tomu, že synoda trvá tři týdny a účastní se jí dosud nejvíce biskupů v jejích dějinách, snížili jsme maximální délku jednoho příspěvku z osmi na šest minut. Je to nezbytné z toho důvodu, aby všichni mohli promluvit,“ uvedl arcibiskup Eterović. V rozhovoru pro Rádio Vatikán dodal, že nejdůležitější na synodě je rozměr setkání a znamení kolegiality mezi biskupy a papežem. Ty zdůraznil při zahájení také Benedikt XVI.

* * *

Zajímavosti ze synody:
* Téma probíhajícího shromáždění (Eucharistie - pramen a vrchol života a poslání církve) je duchovním dědictvím Jana Pavla II. „S vědomím, že se blíží smrti, se snažil soustředit své síly na to, co bylo podstatné – na Nejsvětější svátost, která byla pramenem jeho naděje a lásky k Bohu i lidem,“ uvedl generální sekretář synodu Arcibiskup Nikola Eterović.

* Biskupské synody ve Vatikánu se účastní také královéhradecký biskup Dominik Duka.

* Kazašský arcibiskup Jan Pavel Lenga se přimlouval za upuštění od udělování svatého přijímání na ruku. „Z hluboké úcty k eucharistii by měli věřící přijímat hostii v kleče a do úst,“ citovala arcibiskupa Lengu agentura KAI.

* Arcibiskup Cordero z chilského Puerto Monte navrhl, aby po Roku eucharistie následoval „Rok pokání“, aby se tak posílilo pouto mezi eucharistií a svátostí smíření.

* Během 40 let se uskutečnilo 11 řádných generálních shromáždění, dvě mimořádná a osm speciálních, biskupská synoda se tedy konala v průměru každých 19 měsíců.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou