26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

První školní den pro 554 'církevních' prvňáčků

4. 9. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/36 Kněží v důchodu, 4.9.2007, Autor: Jiří Macháně

Na školním dvoře Veselé školy zřízené pražským arcibiskupstvím štěbetají desítky dětských hlásků. Je první den školy. Prvňáčci jen mlhavě tuší, co je za dveřmi vedoucími ze dvora do školy čeká.

„Na tuhle školu jsme měli reference od kamaráda. Uvítali jsme, že náš Jakub bude mít v první třídě pana učitele,“ prozrazuje David Eben ze Scholy Gregoriany Pragensis, který synka přivedl. Kuba ovšem tátovo nadšení nesdílí. „Moc se netěším, bude to těžké,“ prozrazuje své obavy. Ty ale vzápětí rozptyluje ředitelka Jana Válková. „Je to tak tisíc let, co uměla číst jen hrstka významných lidí. Dnes se začnete učit tomuto velkému umění vy,“ slibuje. Prozrazuje zároveň, že je tomu právě 190 let, co do církevní školy na stejném místě nastoupil Karel Hynek Mácha.
Ačkoliv druhý stupeň navštěvuje stále méně žáků, Veselá škola ho při příležitosti 15. výročí svého založení naopak otevírá. V den jubilea byla zahájena také výstava fotografií z její historie v nedalekém kostele sv. Petra. Na vernisáž pak navázala zahradní slavnost.
Dětí v jiných školách stále ubývá. Letos jich školními vraty prošlo na 850 tisíc. To je o šestadvacet tisíc méně než loni.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou