26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Prožijte tuto noc odvážně!

22. 5. 2013

|
Tisk
|

Už tento pátek se ve všech českých a moravských diecézích koná unikátní akce – Noc kostelů. Přes 1 200 otevřených chrámů a modliteben loni zaznamenalo více než 400 tisíc vstupů. Kolik lidí se do kostelů vypraví letos?

Vydání: 2013/21 Praha oslavovala sv. Jana Nepomuckého, 22.5.2013, Autor: Tomáš Kutil

„Využijte tento večer a tuto noc k prožití odvážného a věrohodného svědectví křesťanství, které vyzařuje a přináší světlo do noci,“ vyzval české a moravské katolíky v exkluzivním pozdravu kardinál Christoph Schönborn.

Právě z „jeho“ Vídně nápad Noci kostelů pochází. Tato akce podle něj přitahuje stále více lidí – i takových, kteří jsou od církve a víry vzdáleni nebo s ní sotva přišli do kontaktu. Právě jim otevírá mnoho způsobů, jak se přiblížit křesťanské víře. „Ježíšova cesta je široká a je na ní spousta místa. Noc kostelů je příležitostí na tuto cestu vyrazit,“ apeluje kardinál Christoph Schönborn.

Do kostelů zve též kardinál Dominik Duka. „Tato noc může být připomínkou velikonoční noci, noci osvobození a noci světla, které dává možnost nalézt a porozumět smyslu vesmíru a života každého z nás. Více než já vám bezpochyby poví architektura a umění, které po věky hovoří k návštěvníkům kostelů. Vašimi průvodci ovšem budou také samotní organizátoři, kteří vás uvítají a kterým jsem za jejich službu a spolupráci velmi vděčný,“ láká návštěvníky kardinál Duka.

Na webu a v brožurkách, vydávaných jednotlivými diecézemi, je už nyní uvedeno přes čtyři tisíce kulturních i duchovních programů, jichž se lidé během Noci kostelů mohou zúčastnit. Pro uživatele iPhonů a iPadů  je připravena i aplikace iKostel, která je v pražské arcidiecézi dovede k nejbližšímu otevřenému kostelu a kde se dozví o připraveném programu.

Letošní novinkou jsou pak magnetky s logem Noci kostelů a s nočním záběrem kostela sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí, pražské katedrály nebo unikátní pohlednice, které připravila plzeňská diecéze. Na jedné z nich je zachycena tvář Plzeňské Madony a tuto pohlednici najdou poutníci na různých stanovištích u plzeňských kostelů a modliteben. V nabídce se poprvé objeví i pohlednice s motivem blízkým pravoslavným církvím. V olomoucké katedrále sv. Václava se zase děti mohou těšit na hru s cyrilometodějskou tematikou a poté na divadelní představení se stejným námětem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou