12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Příští prezident? Schwarzenberg, nebo Zeman

14. 1. 2013

|
Tisk
|

Nervozita a napětí do poslední chvíle doprovázely minulou sobotu první kolo historicky první přímé volby prezidenta České republiky. Po boji nakonec těsně zvítězil bývalý premiér Miloš Zeman nad stávajícím ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. O budoucím prezidentovi České republiky rozhodnou voliči definitivně ve druhém kole, jež je na programu 25. a 26. ledna.

Vydání: 2013/3 Příští prezident? Zeman, nebo Schwarzenberg, 14.1.2013, Autor: Jiří Prinz

Když se v sobotu odpoledne na obrazovce ČT24 objevily výsledky z prvních sečtených obvodů, bylo jasné, že první kolo přímé volby hlavy státu slibuje drama. Hned tři kandidáti – Karel Schwarzenberg, Jan Fischer a Jiří Dienstbier – měli v tu chvíli zhruba stejný počet hlasů. Postupem času se však drama začalo měnit v překvapení: namísto médii favorizovaného Jana Fischera si upevňoval druhé místo za Milošem Zemanem předvolebními průzkumy odepisovaný Karel Schwarzenberg; ten také nakonec se Zemanem do druhého kola s přehledem postoupil.

FENOMÉN VOLEB: KAREL SCHWARZENBERG

Pětasedmdesátiletý příslušník starého šlechtického rodu Schwarzenbergů se tak stal skutečnou senzací voleb. Ač člen nepopulární vlády Petra Nečase, nechal za sebou jak kandidáta opoziční ČSSD Jiřího Dienstbiera, tak několik nestranických kandidátů. A radost z jeho zvolení dávali najevo nejen jeho voliči, kteří dokázali při prvním povolebním briefingu strhnout ministra zahraničí dokonce ke zpěvu hymny, ale i někteří z jeho poražených konkurentů. Například lidovecká kandidátka na hlavu státu Zuzana Roithová bezprostředně po oznámení výsledků voleb prohlásila, že ve druhém kole podpoří právě Schwarzenberga. Odstartovala tak vlnu solidarity, která se v následujících dnech na Schwarzenbergovu podporu zvedla mezi křesťany.

KATOLÍCI PRO KNÍŽETE

„Karla Schwarzenberga znám poměrně dobře z různých setkání, byl mi vždy sympatický, je to praktikující katolík,“ sdělil KT generální vikář litoměřické diecéze P. Stanislav Přibyl, který se tak jako mnoho dalších katolíků připojil na Facebooku k iniciativě „Volím Karla“. O důvodech svých sympatií k ministru zahraničí pak generální vikář KT řekl: „Jeho rod má desítky let sociální fond pro své zaměstnance, což vypovídá o jeho sociálním cítění a o faktu, že konzervativní člověk nemusí být bez sociálního cítění.“  

V podobném duchu hovořil i někdejší předseda Matice svatohostýnské Aleš Dufek, který dokonce vyzývá katolíky na Moravě, jež v prvním kole volila převážně Zemana, aby podpořili Schwarzenberga. „Katolíci by si měli uvědomit, kdo v této zemi podpořil církevní restituce, a také by si měli vzpomenout, jakým způsobem se levice u nás po roce 1948 k církvi chovala. Pokud vím, Miloš Zeman byl v KSČ, a proto vyzývám katolíky, zvláště pak ty moravské, aby ve druhém kole podpořili Karla Schwarzenberga,“ uvedl Aleš Dufek.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou