16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Příručka o sexuální výchově bude stažena

10. 8. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/33 Solidarita, 10.8.2010, Autor: Jiří Prinz

Dílčím úspěchem odpůrců příručky o sexuální výchově, která měla učitelům doporučit, jak o sexuální problematice učit ve školách, skončilo minulý týden jednání ministra školství Josefa Dobeše se členy Výboru na obranu rodičovských práv (VORP) i některými autory zmíněné příručky.

Ministr školství po schůzce rozhodl, že příručka zmizí z webových stránek ministerstva a zároveň přislíbil, že ředitelům škol zašle doporučení, aby při výuce sexuální výchovy dbali přání rodičů. Nad obsahem sexuální příručky je ministr ochoten diskutovat, na potřebě sexuální výchovy ve školách však trvá. „Jednání s panem ministrem přineslo částečný úspěch. Do budoucna budeme usilovat o to, aby sexuální výchova byla obsažena v některém z volitelných předmětů a aby si rodiče mohli vybrat z více témat,“ uvedla tisková mluvčí Výboru na obranu rodičovských práv Anna Brychtová, podle níž důležitou roli v ministrově rozhodování sehrála i petice, kterou mezi odpůrci sexuální příručky zorganizoval právě VORP. Petici nakonec podepsalo přes šest tisíc lidí.

Nelíbí se kněžím ani pedagogům

Se způsobem, jakým příručka pojednává o lidské sexualitě, vyslovila už dříve nesouhlas Česká biskupská konference a proti prezentovanému pojetí sexuality zorganizovali ve svých řadách podpisovou akci také kněží. „Chtěli jsme tím vyjádřit podporu rodičům, aby se nebáli říct svůj názor. Šlo nám hlavně o to, aby rodiče nebyli v této věci obcházeni,“ sdělil KT P. Marek Dunda, jeden z organizátorů výzvy, jejíž prohlášení podepsalo 136 kněží a jáhnů. Proti příručce, která pojednává i o takových tématech jako je menstruace, masturbace, orgasmus či orální sex (a doporučuje k nim pro výuku i různé motivační hry – viz KT 20, příloha Doma), však mají výhrady i sami pedagogové. „Jako kantorovi mi přijde, že příručka možná neplánovaně, ale vcelku masivně redukuje partnerství pouze na jeho sexuální rovinu nebo této rovině připisuje větší prioritu než sama dospívající mládež,“ míní ředitel Dívčí katolické školy v Praze Luboš Hošek. Kvůli obsahu sexuální výchovy ve školách se nedávno s ministrem školství sešel i pražský arcibiskup Dominik Duka. Oba se přitom shodli na tom, že by se mohla rozšířit koncepce etické výchovy, čímž by se problematika sexuální výchovy zasadila do širšího kontextu. „Je třeba, aby se sešli experti obou stran a dospěli k nějaké dohodě,“ sdělil poradce pražského arcibiskupa P. Milan Badal.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou