26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Přípravy české mládeže na setkání s papežem

18. 8. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/34 Křesťan a baroko, 18.8.2011, Autor: Tomáš Kutil

Duchovní program, koncerty, ale i odpočinek na pláži. To prožívaly minulý týden zhruba tři tisíce křesťanů z ČR během předprogramu Světových dnů mládeže ve španělské diecézi Tarragona. V době uzávěrky tohoto čísla KT se mladí lidé z Česka přesouvali do Madridu, kde je čekalo setkání s Benediktem XVI.

Cestou do Tarragony se většina české výpravy zastavila ve francouzském městě Annency, kde mladí křesťané slavili společně mši svatou a také několik hodin odpočívali, aby si dlouhou cestu rozdělili. Většina české výpravy zamířila přímo do Tarragony, menší část pak do 10 km vzdáleného města Reus. „Velmi oceňujeme, že tady můžeme být společně a potkávat známé z celé České republiky – jako Češi ve velkém mezinárodním společenství,“ říká Vojtěch Jurásek z Brna. Velkou výhodou je podle něj přímořská poloha Tarragony. Vzhledem k vysokým teplotám není program tak nabitý. Nejen Češi proto hojně využívají moře a pláže, které jsou od centra města, kde jsou ubytovaní, jen zhruba kilometr a půl daleko. Ubytování je skromné, bydlí se po školách či studentských kolejích a prostor je využit maximálně – spí se i na chodbách. „Je fajn, že kněží, kteří s námi přijeli, jsou ubytováni stejně spartánsky jako my, jedí i totéž jídlo. Mohou nám být díky tomu opravdu blízko a prožívat vše naplno s námi,“ dodává Vojtěch Jurásek. Díky těmto podmínkám mohou podle něj všichni o to silněji prožít Světové dny mládeže opravdu jako pouť, kdy se musejí některých věcí vzdát a snášet nepohodlí. Minulý pátek se čeští poutníci vydali do Barcelony, kde se setkali se všemi, kteří předprogram trávili právě v Katalánsku. „Byly to pro mě zatím nejsilnější zážitky ze Španělska – společná mše pro šedesát tisíc lidí, kterou jsme tam měli, a pak i večerní koncert,“ popisuje Petr Čermák z Tišnova. Skupina osmdesáti Čechů, jež předprogram prožívá v augustiniánském komplexu ve městě Guadarrama s komunitou Chemin Neuf, je naopak v mezinárodním společenství hned od příjezdu do Španělska. Mohli si tak například zatancovat s poutníky z Pobřeží slonoviny či si poslechnout papežského kazatele P. Raniera Cantalamessu.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou