26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Připravené ke každému dobrému dílu

14. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/36 Proč se mi děti nevyvedly, 14.9.2004, Autor: Ivana Jeništová

Premonstrátky navracejí areál původnímu účelu
Známé moravské poutní místo Svatý Kopeček se postupně vrací k bývalé slávě. Své poslání se zde snaží naplňovat také Kongregace sester premonstrátek, která usiluje o obnovení areálu Norbertina.


V současné době se sestry snaží dokončit rekonstrukci hlavní budovy. Letos v lednu otevřely kuchyni, ve které vaří nejen pro sebe a komunitu bratří premonstrátů, ale i pro seniory ze Svatého Kopečka a okolí. Po stavebních úpravách přízemí hlavní budovy chtějí zprovoznit Nový domov pro seniory. „V oblasti Svatého Kopečka neexistuje žádné zařízení, kam by se mohli senioři uchýlit“, vysvětluje sestra Jitka Krňávková, představená Českomoravské provincie Kongregace sester premonstrátek. Na projekt Nový domov pro seniory dostaly sestry také grant z fondů Nadace Evropské unie (NROS) a usilují o dofinancování z rozpočtů kraje a města Olomouce.

SDRUŽENÍ NORBERT
Osm seniorů bude bydlet v šesti bezbariérových bytech; dva dvoupokojové byty budou pro manželské páry. Sestry mají zkušenosti s česko-britským projektem standardů sociální práce, které chtějí v projektu využít. „Zájem je a hlásí se často i lidé, kteří se chtějí vrátit do rodné obce,“ vysvětluje pohnutky budoucích obyvatel sestra Jitka. Domov by měl být zprovozněn už v příštím roce. Také další dvě podlaží čeká ještě rekonstrukce. Stěhovat by se sem měl Charitní domov pro řádové sestry.

K podpoře veřejně prospěšné činnosti vzniklo také Občanské sdružení Norbert. „Je otevřené zájemcům o členství, stejně jako darům, jimiž by dobrodinci chtěli podpořit opravy kláštera,“ vysvětluje jeho předsedkyně Hana Polednová.

NÁVRAT DOMŮ
Kongregace sester premonstrátek na Svatém Kopečku působila od roku 1902. Podle hesla sv. Norberta „Připraveny ke každému dobrému dílu“ se v komunitách po celé republice staraly o sirotky, pracovaly ve farnostech, ve školkách a nemocnicích. Jejich činnost násilně ukončil komunistický režim v roce 1950. Před čtyřmi lety se sem vrátily sestry, kterých zde dnes žije 29 - z nich dvě třetiny jsou v důchodovém věku. Mladší sestry pracují nejen ve zdejším Charitním domově, ale také v blízkém hospici. „Naším úkolem je vnášet Krista do míst, kde žijeme, a do práce, kterou děláme; to je naplněním našeho poslání,“ uzavírá představená.

IVANA JENIŠTOVÁ

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou