16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Přinášejí naději do místa strachu

26. 9. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/39 Postavení kněze ve společnosti, 26.9.2006, Autor: Václav Štaud

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle, který je v rámci České biskupské konference zodpovědný za duchovní péči v armádě, se ve dnech 12. až 15. září zúčastnil na pozvání náčelníka Generálního štábu Armády České republiky, armádního generála Pavla Štefky, služební zahraniční cesty do Afghánistánu.

Delegace navštívila českou jednotku ve Fayzabádu na severu Afghánistánu, která působí v rámci provinčního rekonstrukčního týmu. U této jednotky působí také vojenský duchovní - kapitán Jan Blažek z Církve českobratrské evangelické.
Biskupa Vojtěcha Cikrleho doprovázel plukovník Tomáš Holub, hlavní kaplan Armády ČR. Společně navštívili i letiště Kaia v Kábulu, kde je umístěna česká ženijní jednotka. Biskup při setkání s vojáky zdůraznil, že přinášejí naději do míst, kde mnohdy vládne beznaděj a strach, a ujistil je, že se za ně v České republice modlí mnoho lidí. Po návratu jsme otci biskupovi položili několik otázek:

Jaký konkrétní význam pro vojáky při jejich náročné službě a nepřetržitém vystavení nebezpečí má přítomnost kaplana?
Vidí, že se za ně někdo modlí, a mohou si být jisti, že se ze soukromých rozhovorů a řešení například rodinných záležitostí nestanou „věci veřejné“.

Co na vás ve vzdálené zemi nejvíc zapůsobilo?
Život s prstem na spoušti.

Obohatily afghánské zážitky nějak váš vlastní duchovní život?
Modlil jsem se za vojáky a vybízel k tomu druhé. Chci to dělat důsledněji. A také děkovat Bohu za mír, v němž žijeme, aniž si to uvědomujeme.

Na co jste kladl hlavní důraz při svých setkáních?
Řekl jsem vojákům, že ať už si o tom myslí, co chtějí, mnoho lidí za ně prosí Boha, a nejsou tedy sami. A když jsou zárukou naděje pro Afghánistán, aby nezapomínali ani na své rodiny, ke kterým se za dva týdny vrátí.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou