23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Prezident vyznamenal i katolíky

3. 11. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/45 Aktivní stáří, 3.11.2010, Autor: Jiří Prinz

Státní vyznamenání z rukou prezidenta republiky Václava Klause obdrželi v den státního svátku 28. října i katolíci, kteří svůj život zasvětili službě církvi.

Mezi oceněnými je i dlouholetý předseda Matice cyrilometodějské Josef Vlček. „Jsem rád, že se lidé mohou tímto způsobem seznámit s Maticí cyrilometodějskou a časopisem Světlo. Právě z toho důvodu jsem podnikl i tu namáhavou štrapáci do Prahy, protože v devadesáti letech už to není vůbec snadné,“ uvedl čerstvý držitel Řádu Tomáše Garrigua Masaryka II. třídy Josef Vlček. Dlouholetého předsedu Matice cyrilometodějské a šéfredaktora týdeníku Světlo Josefa Vlčka prezident ocenil za vynikající zásluhy o rozvoj demoktracie, humanity a lidská práva. „Těší mě, že naše dílo je vidět, ale ocenění si samozřejmě vážím i sám za sebe. Potěšilo mě, protože všech těch klacků, které mi po většinu života házeli pod nohy, bylo dost,“ dodal Josef Vlček, který byl v roce 1950 zatčen za ilegální rozšiřování církevní literatury a v následném procesu odsouzen na 21 let vězení. Propuštěn byl až po amnestii v roce 1960.

MEZI OCENĚNÝMI JE VYCHOVATEL I SPORTOVEC

Medaili za zásluhy o stát v oblasti výchovy a školství obdržel z rukou prezidenta republiky také P. František Fráňa. Výchově mládeže se P. František Fráňa věnuje celý svůj život, několik desetiletí například organizoval a dosud organizuje letní tábory Radost, jimiž za ta léta prošly tisíce mladých lidí. „Byl jsem oceněním prezidenta republiky velice překvapen, a dokud jsem neměl písemně, že vyznamenání obdržím, jsem tomu nevěřil. Tato pocta patří všem kněžím, i kněžím podzemní církve, s níž jsem byl do roku 1989 spojen,“ uvedl P. František Fráňa, jenž mohl kněžské povolání legálně vykonávat až po pádu komunismu. Od té doby se mimo jiné podílel na obnově Biskupských gymnázií v Brně a Žďáru nad Sázavou, kde dosud jako pedagog a spirituál působí. P. František Fráňa stál rovněž u zrodu Radia Proglas, s nímž dodnes spolupracuje. Mezi dvaadvaceti oceněnými je také šestadevadesátiletý Jan Haluza, který byl jako významný funkcionář Československé strany lidové na Zlínsku po roce 1948 zatčen a odsouzen k šestiletému žaláři. Celoživotní sportovec Jan Haluza, který byl mimo jiné prvním trenérem Emila Zátopka, se po roce 1989 zasloužil o obnovení křesťanské sportovní organizace Orel.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou