26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Předáváme skvělého biskupa'

11. 3. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/11 Chápe kněze nejlépe kněz?, 11.3.2008, Autor: Jiří Macháně

Od minulé soboty je katedrála sv. Mikuláše v Českých Budějovicích také hlavním chrámem pro Pavla Posáda – nového pomocného biskupa v této jihočeské diecézi. Stovky věřících jej v novém působišti přivítaly při slavnostní bohoslužbě.

Katedrálu dlouho před začátkem mše svaté zaplnili místní i poutníci z celé republiky, kteří do jihočeské metropole přijeli v několika autobusech a desítkách automobilů. Dorazili především věřící z litoměřické diecéze, ve které byl Pavel Posád do konce letošního ledna sídelním biskupem. „Předáváme jim skvělého biskupa – to nejcennější, co jsme v diecézi měli,“ zdůvodnil svou přítomnost Milan Pekárek z Teplic.
Už v úvodním liturgickém průvodu si lidé všimli, že chybí českobudějovický biskup Jiří Paďour. „V předchozích dnech se podrobil operaci,“ vysvětlil generální vikář P. Jan Baxant. Uvítal pak nejen hlavního celebranta – apoštolského nuncia Diega Causera – ale i hosty ze sousedních diecézí.

„CHCI POMÁHAT“
„Pro Pavla Posáda není jeho příchod do této diecéze bez oběti. Vícekrát se nechal slyšet, s jakou bolestí opouští předchozí rodinu a s jakým steskem přichází do nového domova,“ uvedl v promluvě nuncius. Obrátil se také na nového pomocného biskupa: „S láskou spolubratra vám chci říci, abyste s důvěrou vstupoval do tohoto nového společenství místní církve, protože je to slovo Svatého otce, které vás povolává. Tito vaši noví synové a dcery vás očekávají a spoléhají na vás.“
V závěru bohoslužby pak biskup Pavel Posád věřící ujistil, že se na práci v českobudějovické diecézi těší, a zdůraznil, že přichází z Litoměřic do nového působiště svobodný a volný pro novou službu. „Bohu děkuji za tuto vnitřní svobodu. Slibuji v této katedrále, že tak, jak to bude Boží vůle, chci s otcem biskupem Jiřím vytvářet jednotu. Líbí se mi ten název – pomocný biskup. Já mu chci pomáhat.“ Jeho slova pak přerušil dlouhý a bouřlivý potlesk.
Jak později prozradil, stěhuje se už podesáté. „Na stesk jsem naštěstí nikdy neměl čas. Minulé působiště je jako jeden z letokruhů na kmeni stromu. Neopouštím ho, ale začínám další, nový – a přitom vše minulé nesu v sobě,“ řekl po slavnosti nový českobudějovický pomocný biskup. Toho hned u katedrály obklopil hrozen lidí, mezi nimiž se objevili zástupci mládeže litoměřické diecéze, z recese maskovaní jako únosci. „Přijeli jsme s tím, že si biskupa uneseme zpátky do naší diecéze, ale když jsme viděli, jak ho tady lidé přijali, tak jsme si to rozmysleli,“ žertoval jeden z „únosců“ Hynek Bartoš a dodal: „Tak jsme s ním aspoň natočili videopozdrav na naše diecézní setkání mládeže, které bude příští týden.“



Ve zprávě o rozloučení biskupa Pavla Posáda v Litoměřicích (otištěné v minulém čísle KT) bylo mylně uvedeno, že této bohoslužbě byl přítomen biskup Dominik Duka. Za chybu se omlouváme.
(red)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou