26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pramen živé vody sv. Jana Sarkandera

9. 5. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/19 Skauti včera dnes a zítra, 9.5.2007

Na pět set lidí se minulou neděli sešlo v Olomouci na pouti k sv. Janu Sarkanderovi, při níž byla odhalena fontána Pramen živé vody sv. Jana Sarkandera. Pouť byla vyvrcholením oslav 300. výročí vysvěcení kostela sv. Michala po barokní přestavbě.

Po slavnostní bohoslužbě celebrované arcibiskupem Janem Graubnerem se průvod vydal od kostela sv. Michala ke kapli sv. Jana Sarkandera. Odhalení a žehnání kašny zahájil fanfárou žesťový kvintet. Mezi hosty byla také starostka polského Skočova (kde se Jan Sarkander narodil) Janina Żagan. Chrámový sbor Salve přednesl Händelovo Laudate Domini a arcibiskup nové fontáně požehnal.
Ve sklepení kaple, na jednom z nejvyšších míst historické Olomouce, vyvěrá pramen čerstvé vody, z něhož pil před svou smrtí Jan Sarkander. S myšlenkou vyvést tuto vodu na povrch přišel po návštěvě papeže Jana Pavla II. v Olomouci v roce 1995, při níž byl Jan Sarkander svatořečen, olomoucký poslanec Tomáš Kvapil. „Už jako chlapec jsem chodíval kolem tohoto místa, které tehdy bylo veřejnosti uzavřeno, a cítil jsem jeho tajemství. Voda ve městě je vždy oživující prvek,“ řekl Kvapil. Arcibiskup Graubner zdůraznil, že se nejen opravují historické památky – svědkové bohatého kulturního a duchovního života minulosti, ale také my vytváříme díla, která jsou vyjádřením bohatosti našeho života. „Fontána je též znamením toho, že Jan Sarkander i dnes oslovuje a přitahuje ke spolupráci. Fontána je společným dílem města a církve. Věřím, že bude předávat své poselství nejen občanům, ale i poutníkům a turistům,“ řekl arcibiskup.
Autorem fontány je olomoucký rodák sochař Otmar Oliva, který byl jejímu odhalení a požehnání také přítomen.
ZITA CHALUPOVÁ


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou