16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Praha vstoupila do Evropy před 660 lety

3. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/18 Vstupujeme do EU, 3.9.2004, Autor: Olga Valeská

Oslava výročí založení pražského arcibiskupství
Za čin evropského významu označil založení pražského arcibiskupství kardinál Miloslav Vlk, pětatřicátý pražský arcibiskup, ve své promluvě při mši svaté 24. dubna v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha.


Pražské biskupství, založené roku 973, bylo podřízeno Arcibiskupství mohučskému. To mimo jiné znamenalo, že český stát nebyl z mezinárodního hlediska brán jako plnoprávné království. To si uvědomoval pozdější římský císař a český král Karel IV. „Jeho duchovní, kulturní a politické plány byly spolu úzce spojeny. Evropa bez křesťanské kultury a duchovních hodnot byla naprosto nemyslitelná. Karel jasně věděl, že taková Evropa by nemohla dobře fungovat,“ připomněl kardinál Vlk.

VZNIK METROPOLE
Právě na Karlovu žádost povýšil papež Kliment VI. bulou „Ex superne providentia maiestatis“ 30. dubna 1344 pražské biskupství na arcibiskupství a Prahu na církevní metropoli. Jejím prvním arcibiskupem jmenoval Arnošta z Pardubic, který v den své intronizace 21. listopadu téhož roku položil základní kámen k novému metropolitnímu chrámu sv. Víta. Karel IV. budoval a posiloval evropské svazky dál: založil v Praze univerzitu - „duchovní a kulturní pramen uprostřed Evropy, a nejen pro Čechy“, podotkl kardinál Vlk. České země podle něj tehdy z Evropy nejen získávaly, ale mnoho pro ni i znamenaly.

EVROPSKÁ VÝZVA
Úkolem a posláním pražského arcibiskupství a arcidiecéze je dnes podle kardinála přinášet Evropě duchovní hodnoty, které postrádá, a s důrazem hlásat, že Ježíš Kristus je základní kámen života jedince i společnosti. „To je velká výzva pro každého z nás osobně, výzva k obnově vlastního života, ke spolupráci na společném díle, na společné obnově,“ zakončil kardinál Miloslav Vlk svou promluvu.

Lebku sv. Vojtěcha přináší kardinál Miloslav Vlk na mši slouženou při příležitosti 660. výročí povýšení pražského biskupství na arcibiskupství.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou