26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Praha: masopust na staveništi komunitního centra

27. 2. 2006

|
Tisk
|

Melodie francouzských písní přivítaly v neděli 26. února návštěvníky staveniště Komunitního centra Matky Terezy, které vzniká na největším pražském sídlišti - Jižním Městě. Masopustní veselice u základů stavby se konala jen několik měsíců po položení základního kamene.

Vydání: 2006/9 Jak bojovat proti rutině v duchovním životě?, 27.2.2006, Autor: Karolína Peroutková

Na udusané hlíně vedle stavebních buněk pobíhají děti v barevných maskách a kolemjdoucí ochutnávají koblihy místních farníků. Společenství farnosti chtělo podle organizátorů maškarního reje ukázat svému okolí, že žije a dokáže se radovat už dnes - zatím na nevlídném staveništi v zimě a větru. „Nepřízeň počasí může být inspirací k překonávání obdobných překážek v každodenním životě,“ glosoval povětrnostní podmínky hned v úvodu kardinál Miloslav Vlk. Zdůraznil snahu církve po otevřenosti k okolnímu světu. Církevní společenství podle jeho slov vychází z tradičních kostelů a buduje otevřená víceúčelová centra pro všechny, bez ohledu na věk, postavení, názorovou nebo rasovou příslušnost. Na sídlišti o rozloze deset kilometrů čtverečních žije přibližně 86 000 obyvatel. K dispozici je jim zatím jen kostelík sv. Františka z Assisi na Chodově. „Chrám je to maličký, při bohoslužbě jsme natlačení, prostory nám nestačí. Na větší kostel se těšíme už moře let,“ říká jedna z farnic. Kostel zasvěcený Matce Tereze bude ale pouze součástí moderní víceúčelové stavby, která otevře své prostory široké veřejnosti. V plánu jsou také klubovny a sály pro řadu vzdělávacích a zájmových aktivit. Místní duchovní správce Karel Kočí přirovnává komunitní centrum ke kašně: „Kašna na náměstí byla kdysi důležitým strategickým bodem, u něhož se lidé scházeli, probírali své radosti a starosti.“ Dostavba centra je plánovaná na květen 2007.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou