26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Poutník naděje oslnil Mexiko

28. 3. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/13 Papež cestuje z Mexika na Kubu , 28.3.2012, Autor: Martin T. Zikmund

Jako starozákonní Jozue, který vstoupil do země zaslíbené, kam se jeho předchůdce Mojžíš nedostal, si mohl připadat papež Benedikt XVI. v Mexiku, když na úpatí hory Cubilete s její monumentální sochou Krista Krále slavil mši. Neboť jeho předchůdce Jan Pavel II., „i když si to vroucně přál, nemohl toto příznačné místo víry mexického lidu navštívit“, jak se svěřil současný papež ve své homilii před půlmilionem posluchačů.

Kristovo království nespočívá podle Benedikta XVI. „v moci jeho vojsk, aby si silou nebo násilím podrobil ostatní“, ale „na lásce Boží, kterou přinesl na svět svou obětí a pravdou“. Odkazují na to prý i malé sošky andělů po obou bocích Kristovy 22metrové sochy, z nichž jeden drží v ruce korunu královskou a druhý trnovou. To mělo svůj konkrétní obsah v roce 1920, kdy památník nechal zbudovat místní arcibiskup. V Mexiku totiž právě sílila státní proticírkevní politika a zvolání „Ať žije Kristus Král!“ se tehdy stalo hlavním vyznáním těžce zkoušených katolíků. „Proto je správné, aby tato svatyně byla místem poutí, vroucích modliteb, obrácení, smíření, hledání pravdy a přijímání milosti. Prosme Krista, aby kraloval v našich srdcích,“ zdůraznila statisícům posluchačů hlava katolické církve. Zvláštností této svatyně je, že se k ní konají poutě na koních – děje se tak každoročně na Tři krále.

ŘÁDĚNÍ PŘÍRODNÍCH ŽIVLŮ

Benediktu XVI. se dostalo v Mexiku triumfálního přijetí prakticky všude, kde se pohyboval. Ulice, kudy projížděl, byly přeplněny jásajími lidmi s mexickými i vatikánskými vlaječkami. A to dokonce i celá šedesátikilometrová trasa z Leónu, kde nocoval, do Guanajuata, kterou zdolal zčásti autem a zčásti papamobilem. V Guanajuatu se v guvernérském paláci setkal s mexickým prezidentem Felipem Calderónem a na náměstí Plaza de la Paz s tisíci dětmi. Toto setkání se i díky vystoupení malých hudebníků proměnilo v happening.

Papež hned po příletu do Mexika uvedl, že přijíždí jako „poutník naděje“. A vskutku se snažil Kristovo evangelium tlumočit v souvislosti s palčivými problémy, které tuto zemi sužují – např. s řáděním drogových kartelů, očividnou bídou milionů lidí žijících ve slumech, ztíženým přístupem dětí ke vzdělání a jejich nedostatečnou ochranou nebo i s ničivým suchem. A jakkoli zasáhlo těsně před papežskou návštěvou Mexiko zemětřesení o síle 7,4 Richterovy stupnice, což je řadí k těm nejsilnějším v mexické historii, o život nikdo nepřišel a papežovu návštěvu to nijak neohrozilo. Naopak – nástupce sv. Petra, jehož jméno znamená skála, své spoluvyznavače utvrzoval ve víře. Svědčí o tom zájem statisíců, který vysoce předčil původní prognózy.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou