26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Poutníci z Čech i ze zahraničí zaplaví Prachatice

1. 6. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/23 Karel Otčenášek, 1.6.2011

Prachatice se připravují na nejvýznamnější událost letošního roku – Národní pouť k sv. Janu Nepomuku Neumannovi. Účast bezpochyby ovlivní počasí, na každý pád by však podle organizátorů měly přijet tisíce lidí.

Do Prachatic se chystá i řada poutníků ze zahraničí, kromě oficiální americké delegace by měli dorazit též Němci či Rakušané. Pouť začne v pátek 17. června, vyvrcholí pak v sobotu 18. června slavnostní bohoslužbou na Velkém náměstí v centru města. Kvůli mnoha německy mluvícím poutníkům je pouť koncipována česko-německy. K dispozici je speciální dvojjazyčná brožurka, která kromě praktických informací, mapky či stručného životopisu světce obsahuje i liturgická čtení či ordinárium, která při mši zazní. Hlavní program se bude odehrávat na dvou pódiích přímo na náměstí. Na jednom budou stát během mše koncelebrující biskupové (očekává se jich zhruba 40), druhé obsadí schola. Náměstí bude rozděleno do sektorů tak, aby se v případě potřeby všude dostala záchranná služba. Počítá se i s velkoplošnou obrazovkou, aby dění na pódiích mohli sledovat opravdu všichni. Podle Růženy Štemberkové, prachatické radní a členky přípravného výboru, není organizace akce pro město žádnou velkou novinkou. „Každý rok pořádáme slavnosti Zlaté stezky, na které přijíždí ještě více lidí,“ potvrzuje radní. Dopravu bude řídit policie, centrum bude pro auta uzavřené: parkovat se bude na speciálně vyhrazených místech. Slavnostní mše sice začíná v deset hodin dopoledne, ale už o hodinu dříve vyrazí ze Zahradní ulice slavnostní průvod, který by měl projít až na náměstí. Pro děti je připraveno mnoho doprovodných aktivit – pohádky, tvořivé soutěže, hudební vystoupení nebo zvláštní požehnání. Páteční večerní program by měl zase přilákat mladé, na starosti ho má budějovické Diecézní centrum mládeže. To při jeho přípravě kladlo velký důraz na hudbu. V plánu je proto koncert oblíbené diecézní kapely Memento, až z Valašských Klobouk pak přijede skupina Adorare. Hlavní hvězdou pátečního večera bude známý rockový zpěvák Láďa Křížek se svým sólovým projektem.

VÝSTAVA I FESTIVAL

Prachatice si slavného rodáka nebudou připomínat jen dva červnové dny. Město ve spolupráci s biskupstvím připravuje řadu dalších akcí. 2. června se například v prachatické Galerii Dolní brána otevírá putovní výstava o sv. Janu Neumannovi, která již byla k vidění v Pasově a Schlägelu. Na jedenácti velkých panelech je tu k vidění vše, co s Janem Neumannem souvisí – zápisy z matrik, jeho deníky, kabátek, který Neumann nosil. Vystaveno bude i několik předmětů spjatých s Mons. Janem Valeriánem Jirsíkem, který byl v Neumannově době českobudějovickým biskupem. Zároveň se zahájením výstavy začíná šestnáctý ročník festivalu Dny duchovní hudby, na němž vystoupí místní umělci i hudebníci zvučných jmen. „Festival vznikl právě proto, aby připomínal odkaz a osobu Jana Nepomuka Neumanna,“ vysvětluje prachatická radní Růžena Štemberková. S Kantátou sv. Jana Nepomuka Neumanna, již složil prachatický skladatel František Jančík, otevře festival místní pěvecký sbor Česká píseň.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou