26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Poutní den na Svaté Hoře

12. 6. 2018

|
Tisk
|

Hlavní pouť České církevní provincie se o víkendu uskutečnila na Svaté Hoře u Příbrami. Uctít milostnou sošku Panny Marie Svatohorské přijely stovky poutníků.

Vydání: 2018/24 Oděv kosmonautů pro papeže, 12.6.2018, Autor: Jiří Prinz


Na prostranství před svatohorským areálem přichází spolu s českým primasem, kardinálem Dominikem Dukou, a olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem v liturgickém průvodu i všichni čeští sídelní biskupové. Slavnost 286. výročí korunovace Svatohorské madony je totiž pojata jako pouť, na kterou byli pozváni věřící z celých Čech.
Dokázat říci zlu „ne“
Hlavní celebrant bohoslužby, kardinál Dominik Duka, připomíná oběti lidické tragédie, od níž uplynulo 76 let, a zmiňuje i trpký úděl politických vězňů komunismu v nedaleké věznici Bytíz. „Prosme za všechny, kteří dokázali říci ‚ne‘ zlu ve světě,“ vyzývá přítomné kardinál. Ve své homilii pak objasňuje význam pouti na Svatou Horu. „Možná si říkáte, kdy už dá Duka pokoj s těmi barokními slavnostmi. Slavnost korunovace soch a obrazů ale patří k centru lidové zbožnosti – a o té papež František říká, že je zdrojem naší víry,“ připomíná kardinál Duka a zdůrazňuje, že svatohorské poutní místo s milostnou soškou Panny Marie upomíná na veliký důraz, který církev klade na roli žen v životě společnosti. „Bůh stvořil člověka jako muže a ženu. Z jejich spojení vzniká rodina, rod i národ. Národ nikoli ve smyslu rasistickém, ale kulturním.“
Po bohoslužbě se průvod s madonou vydává na cestu po svatohorském areálu. Před kaplí Navštívení Panny Marie se tvoří fronta. Jednotliví poutníci k sošce přicházejí, líbají lem jejích šatů nebo se jí alespoň dotýkají. Jsou tu rodiče s malými dětmi i senioři opírající se o svůj doprovod. Poutní program na Svaté Hoře tím však zdaleka nekončil.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou