16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Poutní cestou od Panny Marie Svatohostýnské k věrozvěstům

1. 7. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/27 Cyrilometodějské dvojčíslo , 1.7.2008, Autor: Michaela Straková

Na šedesát kilometrů dlouhou pouť ze Svatého Hostýna na Velehrad vyjde 3. července, těsně před začátkem cyrilometodějských slavností, více než 150 poutníků. Oficiálně a slavnostně tak zahájí poutnický provoz na stezce lemované pětadvacítkou zastavení, která spojuje dvě největší poutní místa v České republice.

„Pro celou sedmdesátku poutníků jsme po cestě, tedy ve Zlíně, zajistili ubytování, ostatní jsou místní,“ vysvětluje předseda Matice svatohostýnské Aleš Dufek. Očekává, že se řada lidí připojí k „pelotonu“ také během cesty a půjdou jen krátké úseky (viz rámeček).
Nápad na spojení poutních míst se podařilo Maticím svatohostýnské a velehradské realizovat během jediného roku.
První významnější zastávka poutníků bude ve Fryštáku, kde odpočívá P. Ignác Stuchlý, první český salesián. „Zde bychom se chtěli přesně v pravé poledne pomodlit Anděl Páně,“ informuje P. Jan Peňáz, předseda Matice velehradské, který se pouti osobně zúčastní. Jak dodává, poutníci by neměli zapomenout především na dobré boty. „A vždycky říkám, ať si vezmou také ,POP‘ – pití, oblečení a pláštěnku,“ radí zkušeně P. Peňáz.
Ve Zlíně budou na poutníky čekat všichni čeští a moravští biskupové, kteří zde odslouží mši svatou. Pouť pak bude následující den pokračovat přes Svatou vodu u Malenovic, Pohořelice a Napajedla, kde bude krátké zastavení a vzpomínka na Aničku Zelíkovou. Další zastávkou budou Huštěnovice. Zde připravuje Katolický týdeník pro poutníky „občerstvovací stanici“. Přispěl totiž na vybudování místního zastavení, které je věnované zdejší rodačce, boromejce Vojtěše Hasmandové.
Každé z pětadvaceti zastavení poutní cesty přibližuje významné místní osobnosti i okolní přírodu. Poutník se také dozví, kolik kilometrů má už za sebou a kolik jich do cíle ještě schází. Na každém panelu jsou též citáty z Písma, které vybral olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Brožurka provázející poutníky bude pak k dispozici na Velehradě i na Svatém Hostýně.



Program pěší poutě: 3. 7. svátostné požehnání v 8.15 hod. na Svatém Hostýně, poté společný odchod směr Zlín. Ve Zlíně v 18.30 hod. mše sv. ve farním kostele sv. Filipa a Jakuba. 4. 7. v 7.00 hod. odchod od zlínského kostela sv. Filipa a Jakuba, poutníci se mohou přidat v Napajedlích od fary ve 13.00 (zbývá 19 km), v Huštěnovicích od fary v 15.00 hod. (zbývá 12 km), v Sušicích od panelu v 16.00 hod., v Jalubí od kostela v 17.00 hod. a z Modré od kostelíka v 18.00 hod.
(str)




Zastavte se v Huštěnovicích!
Katolický týdeník je partnerem poutní cesty Velehrad–Svatý Hostýn Od 3. července mají poutníci možnost vydat se po nově otevřené poutní cestě mezi Svatým Hostýnem a Velehradem. Jedno z pětadvaceti poutních zastavení na této cestě je také v rodišti boromejky Matky Vojtěchy Hasmandové, u níž probíhá proces blahořečení. Právě toto poutní zastavení se Katolický týdeník rozhodl podpořit. Důvody vysvětluje šéfredaktor Katolického týdeníku Antonín Randa.

Jak vznikl nápad, aby se KT stal jedním ze sponzorů této poutní cesty?

Když jsme se od Matice svatohostýnské dozvěděli o možnosti podpořit vybudování jednoho poutního zastavení, sešli jsme se na poradě v břevnovském klášteře a okamžitě bylo jasno. Půjdeme do toho. Protože sponzoring obecně neděláme, říkal jsem si, že v tom snad muselo být nějaké doznívající svatohostýnské kouzlo. Před pár měsíci jsme totiž na stejném místě u stejného stolu seděli s přáteli z Matice svatohostýnské.

Proč jste si vybrali zrovna zastavení v Huštěnovicích?
Možností bylo víc, ale když nám bylo řečeno, že zastavení v rodišti Vojtěchy Hasmandové je stále volné, neváhali jsme ani vteřinu. Tato boromejka je osobnost, k níž já i řada mých spolupracovníků chováme velký obdiv. Navíc vidíme, že má ve svých sestrách zdatné nástupkyně, což rozhodnutí jen utvrdilo.

Vypravíte se do Huštěnovic také?
Určitě. První poutníci, kteří vyráží 3. července ze Svatého Hostýna, by měli do Huštěnovic dorazit druhý den kolem 15. hodiny. Chystáme pro ně na tomto místě malé překvapení.
(red)



Vzpomínka na dětská léta Vojtěchy Hasmandové
„Děti, maminka vám umírá...“ Co by za to rodiče dali, aby tato slova nemusely jejich děti nikdy slyšet. Marie Vojtěcha Hasmandová je slyšela. Byla ještě dítě, když viděla spolu se sourozenci tatínka plakat. Stál opřený o žebřiňák a celý svět se mu právě hroutil v prach. „Modlete se, děti, za svou maminku...,“ pronášel otec slova plná bolesti.
Těžko říct, z jakého místa na zemi mají k Bohu nejblíž dospělí, ale u dětí to je zcela jasné. Čím blíže k nebi, tím blíže k Bohu. Vyšplhat až do štítu staré kolny nebyl tehdy pro Hasmandovic děvčátka žádný problém. Modlily se „Otče náš“ za svou maminku a kdyby šlo vyšplhat ještě výš, jistě by to zkusily.
Dům Matky Vojtěchy Hasmandové v Huštěnovicích již dnes nestojí, a tak není možné vylézt na téže místo. Byl zbourán. Existují však i další vikýře, v nichž je možné být Bohu nablízku, a existují i další sestry boromejky, které úspěšně navazují na odkaz své předchůdkyně. Jestli tedy někdy půjdete poutní cestou mezi Velehradem a Svatým Hostýnem, setrvejte na pár chvil u poutního zastavení v Huštěnovicích, které významnou rodačku připomíná.
(ran)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou