16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Poštovní Vánoce' jsou v plném proudu

16. 12. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/51 Vánoční dvojčíslo, 16.12.2008, Autor: Jiří Macháně

Že do Vánoc zbývá už jen několik dní, zažívají v posledních dvou adventních týdnech velmi citelně zaměstnanci pošty – zprostředkovatelé přátelských pozdravů a srdečných přání předvánočního času. Na jejich bedra dopadají jako kámen statisíce kilogramů dopisů, pohlednic, přání a v neposlední řadě i balíků.

V třídírně listovních zásilek na pražské hlavní poště v Jindřišské ulici to vypadá jako v úlu. Zaměstnanci tu třídí dopisy do desítek přihrádek. „Před Vánoci se objem přepravených zásilek najednou zvýší trojnásobně,“ prozrazuje vedoucí hlavní pražské pošty v Jindřišské ulici Miluše Chocholová. Lidé se totiž začínají vracet k posílání vánočních pohlednic a novoročních přání, které ukusují z podílů SMS a e-mailů. „Děti píší obzvlášť rády. Hlavně svým dědečkům a babičkám, protože na přání mohou třeba i leccos přimalovat. A posílají dopisy i Ježíškovi. Na hlavní poštu tak přijde úplně všechno – lidé si říkají, že tam to budou muset umět vyřídit. A my takové dopisy skutečně umíme doručit,“ chlubí se Miluše Chocholová. Ne že by z Jindřišské měli nějaké přímé spojení do nebe. Je to poněkud prostší – poštovní Ježíšek totiž bydlí v jednom z pražských činžáků. „Na pár týdnů v roce se jím pro děti stává dlouholetý zaměstnanec pošty Josef Holík – právě on vyřizuje dětské dopisy, které dojdou na pražskou hlavní poštu,“ prozrazuje šéfka pošty v Jindřišské ulici.
Pošťáci patří k Vánocům nejen jako doručovatelé přání, ale také dárků. „Dříve lidé nemívali tolik dopravních možností navštěvovat se přes půl republiky. Proto si dárky povětšinou posílali poštou. To se dnes samozřejmě změnilo, ale díky internetovým obchodům jsou pošťáci zase těmi, kteří dárky rozvážejí,“ usmívá se Miluše Chocholová a prozrazuje, že objem doručených balíků v období kolem Vánoc naroste pětkrát.

DEVATENÁCT VÁNOČNÍCH ZNÁMEK
Už devatenáct let se obálky dopisů i pohlednice stávají ještě vánočnějšími díky novodobé tradici emisí známek s vánočními motivy. „Vůbec první taková známka vyšla v Česku teprve před Vánoci roku 1990,“ prozrazuje Jaroslav Maleček ze Svazu českých filatelistů. Letos pošta vydala vánoční známky hned dvě. Desetikorunová v záhlaví tohoto textu připomíná druhý svátek vánoční a svatoštěpánskou koledu. Třicetikorunová pak představuje Proboštův Třebechovický betlém.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou