26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Poslanci hlasovali pro registrované partnerství

1. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/28 Cyrilometodějské dvojčíslo, 1.9.2004, Autor: Štěpán Plaček

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky propustila do druhého čtení návrh zákona o registrovaném partnerství, který má právně upravit vztah lidí stejného pohlaví. Návrh předložilo devět poslanců a poslankyň ze všech parlamentních stran kromě křesťanských demokratů.
Návrh na zamítnutí této předlohy podala Vlasta Parkanová (KDU-ČSL). Podle ní je manželství a rodina nejdůležitější společenskou institucí, jejíž soudržnost zajišťuje péči o potomky. Proto si zaslouží zvláštní podporu státu. Parkanová nevidí důvody, proč by měl stát podobně preferovat i homosexuální svazky, z jejichž spojení nový život vzejít nemůže. Podle Parkanové je diskuse na toto téma u nás i ve světě „svazována mocnou lobby, která v rámci politické korektnosti fakticky diktuje, co se smí, a nesmí říkat“.
Za přepracování návrhu se vyslovil poslanec Petr Pleva (ODS), podle něhož by po francouzském vzoru neměl zákon řešit jen problém homosexuální minority, ale umožnit registraci i ostatním bez ohledu na pohlaví. Oba návrhy byly přehlasovány. Podle Jaroslava Zvěřiny (ODS) neexistují fakta, která by potvrzovala souvislost mezi institutem partnerství a možným ohrožením rodiny. Zákon podle něj znamená především gesto sociálního uznání menšiny, vůči které má společnost stále jistý dluh. I podle poslance Zdeňka Jičínského (ČSSD) návrh vyjadřuje „uznání změny jistých kulturních stanovisek“.
Právní úpravu pro soužití párů stejného pohlaví má v současnosti 12 evropských zemí. Mezi země s nejliberálnějším přístupem patří Holandsko, kde homosexuální svazky stojí na stejné rovině jako manželství, včetně adopcí dětí. Tímto směrem se ubírají i další evropské země – například Belgie či Švédsko.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou