26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Polsko se ujalo předsednictví EU

13. 7. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/29 Charismatická konference, 13.7.2011, Autor: Jiří Prinz

Bohoslužbou v pražské svatovítské katedrále zahájili v Česku žijící Poláci předsednictví své země v Radě Evropské unie. Slavnostní mši svatou celebroval 1. července pražský arcibiskup Dominik Duka.

„Ať se za vaše předsednictví přimlouvá blahoslavený Jan Pavel II.,“ popřál Polákům pražský arcibiskup, který vyhověl žádosti polského velvyslance v ČR Jana Pastwy, aby polské předsednictví EU zahájil mší svatou. „Bez víry není naděje – říká Czesław Miłosz. Vneste tuto víru do Evropy 21. století,“ vzkázal při této příležitosti Polákům arcibiskup Duka. Témata, která budou dominovat polskému předsednictví, jsou však převážně světské povahy. Poláci se během šestiměsíčního vládnutí chtějí věnovat zejména ekonomickým tématům – za jednu z hlavních priorit si stanovili oživení ekonomického růstu v EU. Druhým velkým tématem Varšavy je otevřenost Evropy vůči zemím sousedícím s Evropskou unií. Poláci chtějí jednat s více než padesátimilionovou Ukrajinou o jejím zapojení do hospodářského systému EU, s Chorvatskem by zase rádi dotáhli do zdárného konce přístupové rozhovory. Třetím velkým tématem polského předsednictví pak budou otázky spojené s evropskou bezpečností. Poláci by například rádi více provázali Evropskou unii se Severoatlantickou aliancí. Slibují si od toho větší bezpečnostní jistoty všech členských zemí.

Připomene Polsko EVROPĚ křesťanské kořeny?

Pokud jde o prosazování křesťanských hodnot, chtějí tradičně katolicky orientovaní Poláci dosáhnout alespoň toho, aby se EU zasadila za větší ochranu pronásledovaných menšin, a to včetně křesťanů. Jinak ale odkaz na křesťanské hodnoty jako samostatný bod agendy v plánech polského předsednictví není. „V současné době, kdy se Evropa potýká s vážnými problémy ekonomického rázu, získala přirozeně prioritu ekonomická témata. Možná je to trochu na škodu, protože i ekonomika má své duchovní kořeny,“ uvedl k tomu Maciej Ruczaj z Polského institutu. Podle P. Zbigniewa Czendlika, polského kněze spravujícího farnost v Lanškrouně, však upozadění duchovních témat nemusí být na škodu. „Možná je dobré, že upozorňování na křesťanské kořeny Evropy nebude prvoplánové. Vždyť víra je intimní záležitost a právě intimita vede k plodnosti. Věřím proto, že ke zvýšenému zájmu o křesťanské hodnoty může, jako k vedlejšímu produktu polského předsednictví, klidně dojít,“ upozorňuje P. Zbigniew Czendlik.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou